Nieuws

Internationale wedstrijd zelf-telende tuinbouwkassen

Wageningen University & Research organiseert een internationale wedstrijd waarin teams het klimaat in een onderzoekskas moeten besturen met behulp van kunstmatige intelligentie, om zo de beste opbrengst te halen met de laagste input aan bijvoorbeeld water en energie.

Het telen van groenten in kassen is nu al een duurzame manier om voedsel te produceren. Experts van Wageningen University & Research (WUR) verwachten dat de voedselproductie in de glastuinbouw verder verbeterd kan worden dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie en autonome kassen. Daarom organiseert WUR een ‘challenge’ die wordt gesponsord door Tencent, een van de grootste internetbedrijven in de wereld.

Hoogst opbrengst

De teams die aan de wedstrijd meedoen, krijgen zo’n vier maanden lang het beheer over een compartiment in het onderzoekkassencomplex van Wageningen University & Research in Bleiswijk. Experts van WUR doen in die tijd allerlei metingen in de kas en aan het gewas, zodat door een jury bepaald kan worden welk team met de minste input, zoals energie en water, de hoogste opbrengst weet te halen.

Teams

Aan de challenge kunnen teams van over de hele wereld meedoen. Teams kunnen zich van 19 maart tot 30 april inschrijven op autonomousgreenhouses.com. De teams kunnen bestaan uit wetenschappers, R&D-specialisten en studenten. Ze moeten uit verschillende vakgebieden worden samengesteld zoals kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en gewasfysiologie/teelt.

Onderzoekkas

De challenge loopt van juni tot december 2018. In een zogenaamde pre-challenge worden in juni de vijf beste teams uit alle ingeschreven teams geselecteerd. Van september tot half december besturen deze vijf geselecteerde teams het gewas in hun kascompartiment in de onderzoekkas van Wageningen University & Research in Bleiswijk. De experts van Wageningen University & Research en een internationale jury monitoren de resultaten van de teams, waarbij ze zowel naar de inputs als naar de gewasopbrengst kijken.

(Bron foto: Shutterstock )