Introductie 'gezonde' A2-melk
In melk zit het eiwit bèta-caseïne of β-caseïne. De aminozuren in dat eiwit kunnen worden omgezet in een schadelijke stof: beta-casomorfine-7 (BCM-7). De vertering van BCM-7 kan voor sommige mensen gezondheidsproblemen opleveren, denk aan een opgeblazen gevoel, indigestie, diarree of auto-immuunziekten. Ongeveer 20% van de bevolking krijgt maagdarmklachten na het gebruik van melk, maar niet als ze A2-melk gebruiken, zo is te lezen in het artikel 'Dankzij A2-gen wordt melk echt goed voor elk'. Het bèta-caseïne in A2-melk wordt niet afgebroken, de schadelijk stof BCM-7 komt niet vrij.
Mensen die na het drinken van melk maagdarmklachten krijgen, kunnen deze melk met een gerust hart drinken, aldus vakblad Veeteelt. Maar universitair docent Kasper Hettinga is sceptisch in zijn bijdrage op Milkstory. Voor mensen met lactose-intoleratie is A2-melk sowieso geen oplossing.
Verteerbaar
In Nederland is de A2-melk nog niet makkelijk verkrijgbaar, maar in Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië is die A2-melk al op de markt. In Australië is het marktaandeel van A2-melk al 10%. De melkprijs voor A2-melk is iets hoger, vandaar dat er ook in de Nederlandse melkveehouderij belangstelling voor is. Nog dit jaar zou in Nederland de eerste A2-melk in de supermarktschappen te vinden zijn, schrijft vakblad Veeteelt in het artikel 'Markt is klaar voor A2-melk'.
Omschakeling
Melkproducent Veco Zuivel bereid zich voor op levering van die melk. Edgar Leblans van de melkproducent kan nog niet veel zeggen over een eventuele meerprijs. Engelse melkveehouders krijgen ongeveer 3 eurocent, maar dat vindt Leblans magertjes. Toch oriënteren Nederlandse melkveehouders zich op een omschakeling naar de productie van A2-melk. Die omschakeling heeft nogal wat consequenties. Ondernemers die A2-melk willen produceren, moeten al hun dieren laten testen op het de aanwezigheid van het A2 gen. Want de genen van de koe bepalen of koe A2-melk, A1-melk of een mengsel van beide geeft.
A2A2-koeien
De term A2 heeft betrekking op een vorm van het eiwit bèta-caseïne. In melk zitten melkvet, melkeiwit, lactose en vitamines. Het melkeiwit bestaat voor 90% uit zes eiwitten: alfa S1-caseine, alfa S2-caseine, bèta-caseine, kappa-caseine, alpha-lactalbumine en bèta-lactoglobuline. Bèta -caseïne maakt met een aandeeel van ruim een kwart (tussen 24,5 en 29,5%) een relatief groot deel uit van het melkeiwit. Van bèta-caseïne zijn er vier varianten: A1, A2, A3 en B. A1 en A2 komen het meest voor, meestal is is het aandeel A2 het grootst (tussen de 30 en 80%). Van elk melkveeras bestaat de melk dus al voor een belangrijk deel uit A2-melk. Het is daarom vrij eenvoudig om van elk van deze rassen pure A2 melk te produceren.
In een kadertekst legt het vakblad in het artikel uit hoe de eigenschappen voor A2-melk overerven. Een dier krijgt bij de geboorte een gen van de vader en van de moeder mee. Koeien die van beide ouders het A2-gen hebben meegekregen, zijn de A2A2-koeien. Deze dieren geven honderd procent A2-melk. A1A1-koeien geven honderd procent A1-melk. En koeien met A1A2 geven 50% A1- en 50% A2-melk. A2 komt veel voor bij het Guernsey-ras en bij koeien uit Azië en Afrika, legt vakblad Veeteelt uit in een artikel 'Dankzij A2-gen wordt melk echt goed voor elk'.
Koeien in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en de meeste Europese landen geven hoofdzakelijk A1-melk. Maar in Nederland hebben opvallend veel koeien het A2-gen, zo bleek uit een onderzoek in 2005. Uit cijfers blijkt dat 40% van de holsteinstieren A2A2 vererft, slechts 15% A1A1. Het is niet zo dat reguliere melkkoeien vaak A1-melk produceren, zegt universitair docent Kasper Hettinga in zijn bijdrage op Milkstory. Het is ook niet zo dat andere koeienrassen dan de Holstein Friesians meer A2-melk produceren.
Omschakeling
Wil je als ondernemer A2-melk produceren, dan moet je al je dieren laten testen. Je moet zeker weten dat je A2A2 koeien hebt. Je moet je koeien scheiden van ander vee, en de melk moet ook gescheiden opgehaald worden. In veel gevallen betekent dat dat een veehouder een deel van zijn koeien moet omruilen voor A2-dieren van andere bedrijven.
Biologisch melkveehouder Matthijs de Haan uit Ingen is de eerste Nederlandse melkveehouder die A2-melk produceert. Vakblad Melkvee bericht er over in het artikel 'De Haan levert melk met helende werking'. Andere melkveehouders zijn nog wat aarzelend, zoals Teun Duister. Meer dan de helft van zijn koeien hebben een A2A2 vader, weet hij. Hij vermoedt dat hij daarom al veel koeien heeft die A2-melk produceren, maar laat zijn koeien nog niet testen. Het kost veel geld; hij verdient het nog niet terug.
(Bron foto: Pixabay)