Nieuws

Jaarrond tomaten telen met hybride belichting

Door je gewas in de kas te belichten kun je het hele jaar rond tomaten telen. In de praktijk doen telers ervaring op met een hybride belichting: SON-T-lampen in combinatie met energiezuinige LED-belichting.

Tomatentelers Arjan en Theo van der Kaaij in Berlikum besloten in 2014 een deel van hun bedrijf (3,4 ha) te belichten. Ze wilden zo hun concurrentiepositie verbeteren door het jaar rond tomaten te leveren. Daarnaast speelde mee dat de broers een overschot aan elektriciteit hadden die door twee WKK's (warmte-krachtkoppeling) geleverd werd. Vakblad Onder Glas schrijft over hun ervaringen in het artikel 'Eerste ervaringen hybride belichting Van der Kaaij Berlikum'.

Hybride

De broers kozen voor een hybride belichting, een combinatie van SON-T-lampen (hoge druk natrium-lampen of HID) en LED belichting. De SON-T-lampen hangen boven het pad om het licht dieper in het gewas te brengen en schakelen uit bij een lichtintensiteit van 500 Watt/m². De LED's hangen boven het gewas en zijn eigenlijk altijd aan, met uitzondering van extreem warm zomerse dagen.

Ervaringen

De ervaringen van de tomatentelers zijn positief. Ze kunnen hun elektriciteit nu efficiënt benutten, maar ze merken dat de klimaatregeling wel anders is. Meer informatie over telen met LED-belichting lees je in het dossier LED-belichting in de glastuinbouw van Groen Kennisnet.

(Bron foto: S[i]lo)