Nieuws

Japanse sierkers Rancho nader belicht

De sierkers Rancho is roze in het voorjaar en staat in het najaar ‘in brand’. Het blad Boomzorg besteedt in een drieluik aandacht aan deze lastig te kweken boom.

In de gemeente Zuidplas, met als belangrijkste kern Nieuwerkerk aan den IJssel, heeft men Het Groene Hart Park aangepakt en meer open gemaakt. Waar in het verleden vooral populier, wilg, es en els werden aangeplant, is nu ook ruimte voor andere soorten. Een daarvan is de Prunus sargentii ‘Rancho’, een Japanse sierkers die goed gedijt in de veengrond van Zuidplas.
In het artikel ‘Wie gaat stuivertje wisselen met de grote vier van Zuidplas: es, els, wilg en populier?’, vertelt Geert Jan Rozendaal van de gemeente onder andere over de keuze voor ‘Rancho’.
Hoewel sierkers de laatste jaren een beetje een ‘besmette’ naam is geworden voor de openbare ruimte, zijn vriend en vijand het er volgens de auteur over eens dat ‘Rancho’ een positieve uitzondering is. ‘Misschien is ‘Rancho’ in de zomer niet de meest sensationele boom, maar kom maar eens terug in het voor- of najaar. In het voorjaar valt de mooie enkelvoudige roze bloei op; in het najaar lijkt het wel alsof deze boom in brand staat.’

Beschrijving

Een van de criticasters van de sierkers is de huisdendroloog van het vakblad Boomzorg, Jan P. Mauritz. Die schreef ooit dat hij 90 procent van het kersensortiment naar de vuurkorf wilde verbannen. In het artikel ‘Prunus sargentii ‘Rancho’’ is daar niets over terug te vinden en houdt hij het bij een beschrijving. ‘De boom wordt ca. 8 tot 10 meter hoog en is dan ongeveer 3 meter breed. De strak opgaande takken en twijgen vormen een opvallend smalle, zuilvormige tot smal vaasvormige kroon. Net als veel sierkersen wortelt deze species vrij oppervlakkig, met zware zijwortels die een breed wortelgestel vormen. De boom vraagt een goed doorlatende, vochthoudende en voedingsrijke bodem. De boom kan groeien op vrijwel alle gronden die aan deze eisen voldoen.’

Kweken

‘Prunus sargentii ‘Rancho’ is een goede cultivar die wij graag aanbieden, al was het alleen maar omdat hij lastig is om te kweken en veel kwekers hun vingers niet aan deze boom willen branden. De prijsvorming is daarom goed.’ Dat zegt Wouter Mauritz van Laanboomkwekerij Combinatie Mauritz uit Opheusden in ‘Een sierkers is geen boom voor de eeuwigheid en ‘Rancho’ is wat dat betreft geen uitzondering.’ Mauritz (inderdaad familie van Jan P. Mauritz) vertelt onder andere dat het zorgen voor een goed kroon en het veredelen zelf, het kweken zo moeilijk maakt. ‘Het beste zou zijn om ‘Rancho’ op eigen wortel te kweken.’ Mauritz is daar wel mee bezig, maar op dit moment is het slagingspercentage volgens de Opheusdense kweker nog te klein om dit commercieel interessant maken.(Bron foto: Wikipedia)