Nieuws

Jersey in opmars

Waar in Denemarken al langere tijd gebruik gemaakt wordt van de Jersey, begint in Nederland een opmars van het koeienras.

Eind 2013 waren in Nederland een kleine duizend Jersey’s op ruim 20 verschillende melkveebedrijven. De schatting aan het begin van 2015 is dat inmiddels tweeduizend raszuivere Jersey’s in Nederland aan de melk zijn.

Mestwet

Het ras heeft een gunstige uitwerking voor veehouders met betrekking tot de mestwet. Waar een Holsteinkoe telt voor 1,0 GVE (Grootvee Eenheden) telt een Jersey maar voor 0,7 GVE mee op de telling. Hierdoor kunnen meer dieren op hetzelfde aantal hectares gemolken worden.

Voerefficiëntie

De Jersey wordt op veel bedrijven in vergelijking gebracht met de Holsteiner. De krachtige koe gaat efficiënt om met het voer wat zij tot zich neemt. Arnoud Ramaker uit Wadenoijen geeft aan dat de Jerseys in zijn stal gemiddeld maar tweederde opnemen van het krachtvoer in vergelijking met de Holsteinkoeien. Daarnaast zijn de dieren sterk in het land: weer of geen weer, de Jersey’s vreten altijd door terwijl de Holsteinkoeien naar binnen willen.


(Bron foto: Pixabay)