Jodium broodnodig
Het menselijk lichaam bevat zit gemiddeld zo'n 10 tot 20 milligram jodium. Dit zit vooral in de schildklier waar het via de vorming van schildklierhormonen een belangrijke rol speelt in het menselijk lichaam. Vakblad Nutrinews zet feiten over jodium in het lichaam op een rij in het artikel 'Jodium: moeten we ons zorgen maken?' Jodium speelt in ons lichaam een belangrijk rol in het energiemetabolisme en bij verschillende fysiologische functies zoals embryogenese, groei en ontwikkeling.
Jodiumtekort
Een tekort aan jodium kan een breed spectrum van ziektesymptomen te zien geven. Dit spectrum, het 'Iodine Deficiency Disorder' (IDD) kan in alle levensfasen optreden, maar de meest ernstige gevolgen zie je tijdens de zwangerschap of de eerste levensjaren van een kind. Een jodiumtekort kan dan leiden tot an doodgeboortes, miskramen en aangeboren afwijkingen. Een overmaat aan jodium kan ook schadelijk zijn, maar dat komt eigenlijk niet voor.
Gejodeerde voedingsmiddelen
Jodium zit in diverse voedingsmiddelen zoals granen en graanproducten, melk en melkproducten, vlees en vleesvervangers, vis, schaal- en schelpdieren. In Nederland is jodium toegevoegd aan sommige vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout, het zout dat bij het broodbakken wordt gebruikt.
Uit het artikel - dat gericht is op de Belgische situatie - blijkt dat bij de Belgische bevolking sinds de jaren 80 jodiumtekort bijna niet is voorgekomen. De Belgische Hoge Gezondheidsraad heeft in 1998 geadviseerd actie te ondernemen om jodiuminname te stimuleren via informatiecampagnes en het gebruik van gejodeerd zout in bakkerijproducten. Maar tot op heden is het niet duidelijk wat de uitkomsten zijn van deze acties.
Wel blijkt volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling uit 2014 dat de jodiuminname in de Belgische bevolking toegenomen. En ook de jodiumstatus van kinderen is verbeterd, maa onder zwangere vrouwen en vrouwen van vruchtbare leeftijd komt nog altijd jodiumtekort voor.
(Bron foto: Shutterstock)