Nieuws

Kaas op de plank

Om kazen te rijpen, moet je ze laten drogen. Al eeuwenlang gebeurt dat op houten planken. Planken van kunststof en rvs blijken nog niet populair, maar voor een goede rijping van kaas is een houten plank niet noodzakelijk.

Na de productie van kaas, worden kazen te rijpen gelegd op planken. Al eeuwenlang zijn dat houten planken. De gedachte is dat die houten planken zorgen dat er op de kaas een biofilm ontstaat, een laagje van micro-organismen die zorgen dat kazen beter rijpen. De bacteriën, gisten en schimmels zouden bijdragen aan verzuring en de kazen beschermen tegen schadelijke organismen. Maar uit literatuuronderzoek blijkt dat dit effect moeilijk is vast te stellen, zo meld vakblad de Zelfkazer in het artikel 'Kaas op de plank'. De houten planken zouden even goed zijn als planken van kunststof of roestvrij staal (rvs).

Houten plank

Toch blijven kaasproducenten houten kaasplanken gebruiken. Kaasplankenproducent Jeen van Hofwegen is ervan overtuigd dat houten planken voordelen hebben. Het hout zorgt voor een microklimaat waardoor de rijping optimaal verloopt. Het bedrijf produceert vuren en grenen kaasplanken. Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Zo is grenen hout wat compacter en harder waardoor het hout minder snel slijt of beschadigt.

Kunststof

Het alternatief is een plank van kunststof of rvs. Die planken zijn makkelijker schoon te houden. Er zijn ook planken van rvs die geperforeerd zijn. De gaatjes in die planken zorgen ervoor dat de beluchting beter is, waardoor je de kazen minder vaak hoeft te keren.

(Bron foto: Pixabay)