Nieuws

Kamerplanten zuiveren lucht

Veel onderzoek laat zien dat kamerplanten de lucht kunnen zuiveren. Ze nemen vluchtige organische stoffen op zoals benzeen of formaldehyde. Maar over het effect op lange termijn is nog niet zo veel bekend.

Er is veel onderzoek waaruit blijkt dat kamerplanten vluchtige organische stoffen (VOS) op kunnen nemen en zo de lucht kunnen zuiveren. Zo kunnen ze formaldehyde of benzeen, stoffen die afkomstig zijn uit isolatiemateriaal of schoonmaakmiddelen verwijderen. Maar veel van dit onderzoek heeft betrekking op de korte termijn, schrijft vakblad Sierteelt&Groenvoorziening in het artikel 'Nog onvoldoende kennis luchtzuiverende effecten kamerplanten'. Over de lange-termijnseffecten is nog niet zo veel bekend.

Beste luchtzuiveraars

Er zijn verschillen tussen luchtzuiverende eigenschappen van diverse plantensoorten. De hoeveelheid blad, de openingen van huidmondjes, beharing of waslaag spelen een rol in de luchtzuivering. Planten met een groot bladoppervlak zoals Dracaena en Spathiphyllum zouden goed kunnen scoren. En uit onderzoek blijkt dat planten uit de klimopfamilie goed scoren in de opname van lipofiele vluchtige organische stoffen zoals benzeen. En een eerder verschenen artikel in hetzelfde vakblad meldt dat als beste luchtzuiverende soorten: Nephrolepis, potchrysant, palm (Areca), Dracaena, Ficus, Hedera, Spathiphyllum, Raphis en Schefflera.

Om luchtzuiverende planten te promoten heeft een groep van Nederlandse potplantenbedrijven zich verenigd rond 'Air So Pure'. De groep biedt een assortiment planten aan die goede luchtzuiverende kwaliteiten hebben.

(Bron foto: Pixabay)