Nieuws

Kan je gekookte rijst veilig opnieuw opwarmen? 

Bron foto: Edalin, iStock (iStock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    voedselveiligheid, bereidingswijze, voedselkwaliteit
  • Interessant voor
    diëtisten, voedingsspecialisten, consumenten
Bekijk de bronnen
Het horrorverhaal gaat dat je dood kan gaan van een opnieuw opgewarmde rijstmaaltijd. Nu valt dit gelukkig allemaal wel mee, maar je kunt er wel ziek van worden. Wat zegt het Voedingscentrum? In bereidde rijst die te lang en niet koud genoeg bewaard wordt, kan de bacterie Bacillus Cereus voorkomen. Deze zogenoemde sporenvormende bacterie kan zelfs bij het koken van rijst overleven en toxinen produceren waar je ziek van kunt worden. Gelukkig kun je het makkelijk voorkomen door je maaltijd op tijd in de koelkast te stoppen en niet te lang te bewaren.

Volgens de basisinformatiebladen voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komen bacteriën doorgaans vooral voor als een vegetatieve/actieve cel en deze zijn meestal niet opgewassen tegen hitte. Er zijn echter ook bacteriën die sporen kunnen vormen wanneer de leefomstandigheden niet optimaal zijn, zoals bij hitte of droogte.

Sporenvormende bacteriën

Sporen zijn een soort overlevingscapsules die veel beter bestand zijn tegen deze barre omstandigheden dan de vegetatieve cel. Ze komen veel voor in de natuur en kunnen ook aanwezig zijn in rijst. Als je de rijst kookt, kunnen deze sporen dus overleven, wat bij de eerste keer eten nog niet zo erg is. Het wordt pas een probleem als je de rijst, maar ook pasta of ander eiwitrijk voedsel, na het verhitten te lang tussen de 10 °C en 50 °C bewaard. Dit is namelijk een perfecte temperatuur voor bacteriegroei. De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden. 

Eten goed bewaren 

Een besmetting met Bacillus cereus is echter te voorkomen door de maaltijd op de juist manier te bewaren, aldus het Voedingscentrum. Het is belangrijk dat je het eten na het bereiden laat afkoelen en binnen twee uur in de koelkast zet. In de kou kan de bacterie nog wel groeien, maar dit gaat heel langzaam. Als je kleine hoeveelheden binnenkrijgt, is dat geen probleem, maar geef de bacterie niet te veel kans om te groeien. Bewaar het eten dus maximaal 2 dagen in de koelkast en warm het goed op voordat je het gaat eten. Daarnaast is het volgens het voedingscentrum af te raden om eten uit een Chinees-Indische restaurants opnieuw op te warmen. 

Wil je meer lezen over het goed bewaren van voedsel kijk dan naar de factsheet "bewaren van voedsel”  of deze webpagina van het Voedingscentrum. 

Bronnen

(2)