Nieuws

Kanker en voeding

Aangepaste voeding ondersteunt de behandeling tegen kanker. Alleen krijgt voedings(begeleiding) bij kankerpatiënten vaak nog te weinig aandacht.

De efficiëntie van de behandeling van kanker hangt grotendeels af van het therapeutische effect, maar ook een optimale voedingstoestand draagt hiertoe bij. Dit schrijven de auteurs van het artikel 'Voeding bij en na kanker' uit, beiden diëtistes gespecialiseerd in oncologie.
Dat het belang van voeding bij velen niet bekend is, komt volgens de auteurs mogelijk omdat voeding geen deel uitmaakt van de behandeling van kanker en dus niet rechtstreeks lijkt bij te dragen tot genezing. Dit idee is volgens hen onterecht, aangepaste voeding ondersteunt wel degelijk de behandeling tegen kanker.

Ondervoeding

Ondervoeding kan de behandeling(en) en de prognose nadelig beïnvloeden. Bepaalde patiënten, zoals ouderen en mensen die gewicht verliezen, vragen daarom bijzondere aandacht. Door een optimale aanpak en individuele voedingsbegeleiding kunnen ondervoeding en gewichtsverlies verminderd of zelfs voorkomen worden.

Voedingsadvies

Bij kanker heeft voedingsadvies een ondersteunende rol. Het doel is om een zo goed mogelijke voedingstoestand te garanderen en eventuele klachten als gevolg van de behandeling te verminderen. In functie van bepaalde klachten of ongemakken kunnen specifieke aanpassingen of aanvullingen van de voeding nodig zijn. Ook wie een kankerbehandeling achter de rug heeft, moet aandacht blijven hebben voor zijn voeding, stellen de auteurs. Naast algemene kankerpreventietips rond voeding zijn er ook specifieke voedingstips per kankertype. Dat kan helpen te beschermen tegen terugkeer, een nieuwe kanker en andere chronische ziekten.(Bron foto: Pixabay)