Nieuws

Kansen voor Biobased in het noorden

In Noord-Nederland liggen kansen voor de Biobased Economy. Suikerbieten, koolzaad en vezelgewassen zijn grondstoffen voor tal van producten.

Landbouw en verwerkende industrie zijn van oudsher belangrijke sectoren voor de economie in Noord-Nederland, schrijft vakblad Akker in een interview met Eisse Luijten van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM). Vandaar dat de NOM veel kansen ziet voor nieuwe ontwikkelingen zoals de groene grondstoffen als onderdeel van de Biobased Economy.

Grondstoffen

Je kunt de polymeren uit suikerbieten gebruiken als grondstof voor kunststoffen. Er liggen tal van kansen voor vezelgewassen als vlas en hennep. En koolzaadtelers kunnen met een oliepers op zeecontainerformaat hun eigen bedrijfsbrandstof maken. De NOM jaagt die inititatieven aan. Samenwerking tussen kennisinstellingen is daarbij belangrijk. Zo richt sinds 2009 het Carbohydrate  Competence Centre (CCC), een samenwerking van zes kennisinstellingen in Groningen, zich op de ontwikkelingen hoogwaardige toepassingen voor zowel voeding als de chemische industrie.
 
De Biobased ontwikkelingen bieden veel kansen voor het noorden, denk Luijtjens. Nieuwe reststromen kunnen bijvoorbeeld als organische stofbron weer bijdragen aan verduurzaming van de teelt.

(Bron foto: Thinkstock)