Kansen voor de aubergine
De aubergine is een subtropische peervormige vruchtensoort met een paarsbruine schil die oorspronkelijk uit Azië komt. In de 15e eeuw werd deze plant in Spanje geïntroduceerd en kreeg de Catalaanse naam 'alberginia'. Later verbasterde die naam tot aubergine (Solanum melongena). Je kunt aubergines telen in kassen bij een warm en vochtig klimaat. In Vlaanderen beslaat het areaal aubergineteelt zo'n 23 hectare, in Nederland ruim 100. De grootste producenten van Europa vind je in Turkije, Spanje en Italië.
Marktaandeel
Een van de grootste telers in Nederland is het bedrijf 'Greenbrothers' van de familie Groenewegen. Met 11,5 hectare aubergines, produceren de broers Groenewegen jaarlijks 6 miljoen kilo aubergine, ongeveer 11% van het marktaandeel in Nederland. Maar Nederlanders eten te weinig aubergine, vindt Ben Groenewegen. In het artikel 'Wensen Purple Pride stap voor stap van lijstje strepen' legt hij uit waarom de telersvereniging 'Purple pride' de populariteit van aubergine wil vergroten.
Keuken
Een gemiddeld Nederlands huishouden eet samen per jaar 1 aubergine, in Italië eten ze per persoon 10 kilo aubergines, aldus Groenewegen. Er liggen dus kansen. Aubergines zijn een waardevolle aanvulling in de keuken, een smaakkatalysator die de smaak van alle ingrediënten in een gericht opneemt en versterkt teruggeeft, zo zegt de teler. De telersvereniging is er van overtuigd dat een Nederlandse consument wel vier keer zoveel aubergines zou kunnen eten dan nu het geval is. Ook Vlaamse telers willen de peervormige vrucht meer onder de aandacht brengen, zo blijkt uit het artikel 'Aubergines, zuiders maar van bij ons'. In mei 2014 werd de aubergine er verkozen tot groente van het jaar.
Het nieuwe telen
De teelt van aubergine is anders dan van tomaat of paprika. Het Aziatische gewas vraagt een warm en vochtig klimaat. Enkele telers in Nederland en België werken in een praktijkproef aan een teelt waarbij ze energie besparen, het zogenaamde Nieuwe Telen. Vakblad Onder Glas besteedde er in 2014 aandacht aan in het artikel 'Tweejarige praktijkproef HNT aubergine.'
(Bron foto: Pixabay)