Nieuws

Kansen voor de nieuwe hovenier

Groenbeheer in de stad Heusden - Donatas Dabravolskas via Shutterstock
Bron foto: Donatas Dabravolskas, Shutterstock (Shutterstock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Kennis op Maat project 'de nieuwe hovenier'
  • Interessant voor
    Hoveniers, groenvoorzieners, docenten groen onderwijs
Bekijk de bronnen
Uit onderzoeken is gebleken dat groen in een wijk kan bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving. Er ligt een kans voor hoveniers en groenvoorzieners om o.a. gemeenten en burgers te ondersteunen bij het ontwikkelen van veelzijdiger groen. Hoe speel je daar als hovenier of groenvoorziener op in? Op de wikipagina “De nieuwe hovenier” van Groen Kennisnet vind je alle informatie om de sociale kant van je vak verder te ontwikkelen.

Veranderende rol

Groen in de wijk kan bijdragen aan de sociale cohesie en de betrokkenheid van mensen bij hun fysieke leefomgeving. De wikipagina “De nieuwe hovenier” bespreekt deze en meer voordelen van een groene leefomgeving. Hoveniers en groenvoorzieners kennen als geen ander de mogelijkheden van groen. Hierin ligt een grote kans voor hoveniers en groenvoorzieners om een grotere rol aan te nemen.

Groenbeheer vindt steeds vaker plaats in samenspraak met verschillende partijen. Het succesvol betrekken van – en samenwerken met – buurtbewoners, gemeenten, woningcoöperaties en groen onderwijs zal een steeds belangrijker onderdeel worden van de dagelijkse praktijk. Maar hoe pak je dat als hovenier goed aan? Wat zijn de valkuilen? Welke waardes kun je samen ontwikkelen? De recent gelanceerde wikipagina De nieuwe hovenier” biedt je de handvatten om daar zelf mee aan de slag te gaan.

De Nieuwe Hovenier

Op de wikipagina zijn diverse voorbeelden te vinden van samenwerkingen en vertellen de betrokkenen in kennisclips over hun ervaringen. Je ziet in deze korte video’s hoe mensen vanuit verschillende rollen en perspectieven naar hetzelfde gebied kijken, en hoe de samenwerkingen georganiseerd zijn. Ook zijn er leerdoelen voor het mbo en hbo geformuleerd, wat de wiki zeer geschikt maakt voor gebruik in het groene onderwijs.

Kennisthema’s

Er is een onderverdeling gemaakt in vier kennisthema’s: De nieuwe rol van de hovenier, betrekken van bewoners bij groen in de buurt, betrekken van groen onderwijs en tot slot samenwerken en contracten. Per kennisthema leer je hoe je bepaalde situaties kunt aanpakken, achterliggende theorieën en komen inspirerende praktijkvoorbeelden aan bod.

Kennis op Maat

Het project “De nieuwe hovenier” is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Wageningen Environmental Research, de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en acht groenbedrijven. Meer informatie over Kennis op Maat projecten vind je op deze pagina.

Bronnen

(3)