Nieuws

Kansen voor siergrassen

Siergrassen zijn sterk, hebben weinig onderhoud nodig en zijn in de tuin makkelijk te combineren met andere planten. Vakblad Stad+Groen zet de belangrijkste soorten siergrassen op een rij.

Grassen vormen het hoofdgewas van een kwart van alle vegetaties op aarde, zo legt vakblad Stad+Groen uit in het artikel 'De opmars van siergras'. Je kunt denken aan de pampa's van Zuid-Amerika, de steppes in Rusland of de prairies van Noord-Amerika. Maar er zijn ook waardevolle inheemse grassoorten die je als siergras in tuin of stedelijk groen kunt gebruiken. Het vakblad geeft in het artikel een overzicht van de meest gebruikte soorten.

Drainage

De meeste grassen houden niet van een te natte standplaats. Je moet daarom zorgen dat de grond goed gedraineerd is. Dat geld vooral voor soorten als Cortaderia (pampasgras), Festuca, Molinia en Stipa. In het artikel maakt het vakblad onderscheid in verschillende groepen grassen. Je hebt grassen die geschikt zijn voor grotere groepen in kleine plantvakken of juist grotere plantvakken, of grassen die je solitair kunt toepassen.

Stedelijke omgeving

Voor grote plantvakken kun je Ammophila arenaria (helm), Leymus arenarius (zandhaver) en Phragmites australis (riet) toepassen. Grassoorten die ook prima in een stedelijke omgeving kunnen worden toegepast, zijn Deschampsia cespitosa (ruwe smele) en Pennisetum alopecuroides (lampenpoetsersgras). Die laatste is waarschijnlijk het meest toegepast in de openbare ruimte, aldus het vakblad.

Grassen voor kleinere toepassing zijn Calamagrostis acutiflora (struisgras) of cultivars van Panicum virgatum en diverse andere soorten. Een soort die de laatste jaren steeds vaker wordt gebruikt is Stipa tenuissima (vedergras). Vooral de vederachtige bloempluimen vallen op.

(Foto: Pennisetum alopecuroides, Bron Pixabay)

Links

(1)