Nieuws

‘Kastanje-bacterie’ bestrijden met warmte

De kastanjebloedingsziekte kan mogelijk bestreden worden met een warmtebehandeling. Gebleken is dat de bacterie Pseudomonas syringae bij een hogere temperatuur gedurende een paar dagen het loodje legt, ‘terwijl kastanjezaailingen daar wel tegen kunnen’.

In vakblad De Boomkwekerij is meer te lezen over het onderzoek van Wageningen UR naar de warmtebehandeling (artikel: 'Mogelijke doorbraak in genezing kastanjebloedingsziekte'). Gezien de successen bij zaailingen, heeft het onderzoeksteam de stap gemaakt naar grote bomen.

Warmtedeken

Rond de aangetaste bomen wordt een ‘warmtedeken’ aangebracht dat is aangesloten op een apparaat dat de temperatuur regelt. ‘Warmtebehandeling in de zomer bleek niet schadelijk voor de bomen, maar wel was er een storende factor’, meldt het vakblad. ‘De temperatuur in de stam was namelijk niet constant, maar wisselde sterk tussen dag en nacht’, terwijl het juist zaak is de temperatuur constant te houden om zo de bacterie te kunnen doden.

Effect winterbehandeling?

Voor wat betreft de behandeling van bomen in de winter, als ze in ‘rust’ zijn, is nog niet bekend wat de effecten op de boom zelf zijn, meldt De Boomkwekerij. De resultaten van deze proeven worden binnenkort bekend gemaakt.

Meer informatie over de ziekte is ook te lezen in het Groen Kennisnet-dossier ‘Kastanjeziekte’.


(Bron foto: PPO Wageningen UR (bron: Beeldenbank ziekten, plagen & onkruiden))