Nieuws

Kennisloket over gezonde voeding voor sport en zorg

Het topcentrum Eat2Move wil dat bedrijven beter toegang krijgen tot nieuwe kennis over voeding en beweging. Want kennis over optimale voeding voor topsporters kun je op meer plaatsen toepassen zoals in de zorg. Daarom opende het centrum in Wageningen een innovatieloket.

In het topcentrum Eat2Move, dat begin 2014 is opgericht, werken diverse kennisinstellingen en bedrijven samen om expertise op het gebied van voeding, topsport en zorg te bundelen. Kennis over optimale voeding voor topsporters kun je op meer plaatsen toepassen zoals in de zorg, is het idee. De deelnemende instellingen wil niet alleen kennis ontsluiten voor topsporters, maar ook voor recreatieve sporters, mensen die zorg nodig hebben en burgers die op zoek zijn naar een gezonde leefstijl.

Herstel

Voeding speelt een belangrijk rol bij herstel van het lichaam. Dat geldt niet alleen voor sporters, maar ook voor ouderen, of patiënten die moeten herstellen na een operatie. Voeding, in combinatie met bewegen, bevordert het herstel. Met name eiwitten en micronutriënten zijn essentieel voor optimale spierfunctie en herstel na inspanning. Hierover wordt veel kennis ontwikkeld.

Innovatieloket

Om de kennis toegankelijker te maken, heeft het centrum op 28 oktober op de Campus van Wageningen UR een innovatieloket geopend, zo meldt Eat2Move in een nieuwsbericht. Het loket is verbonden aan de afdeling Humane Voeding van Wageningen University & Research. Met dat loket richt het centrum zich op bedrijven die producten of diensten ontwikkelen voor de specifieke doelgroepen zoals sporters en patiënten.

Kennisvragen

Bedrijven met kennisvragen kunnen er projectvoorstellen indienen. Bovendien krijgen ze toegang tot kennis en faciliteiten van de projectpartners, denk aan geavanceerde meetapparatuur, assessmentmethoden of contact met experts. En het kenniscentrum kan zo beter inspelen op kennisvragen uit de sport- en zorgpraktijk om die te vertalen naar innovatieve oplossingen.

In Eat2Move werken samen: Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei, NOC*NSF, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Sportcentrum Papendal, NIZO food research en FrieslandCampina.

(Bron foto: Pixabay)