Nieuws

Kinderboerderijen: ontmoetingsplek en voorbeeldfunctie

In het weekend van 30 en 31 mei wordt het Nationale Kinderboerderijenweekend georganiseerd, met als thema 'Haal meer uit de buurt'. Kinderboerderijen die een goed voorbeeld geven op het gebied van dierenwelzijn kunnen later dit jaar weer een prijs winnen.

Ontmoetingsplek

Een kinderboerderij is een unieke locatie waar bezoekers nog écht in contact kunnen komen met dieren. De meestgehouden dieren zijn paarden, ezels, koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en ander pluimvee, konijnen, cavia’s en kleine knaagdieren. De kinderboerderij is erop ingericht om bezoekers kennis te laten maken met deze dieren. De maatschappelijke functie is van kinderboerderijen is recreatie, educatie, sociaal en therapeutisch.

Kinderboerderijenweekend

Dit jaar ligt tijdens het kinderboerderijenweekend de nadruk op ‘de buurt’, waar de kinderboerderij vaak een hele belangrijke, laagdrempelige ontmoetingsplaats is. Kinderboerderijen en dierenweides zijn meestal in of vlakbij een woonwijk te vinden. Er worden hier allerlei leuke activiteiten georganiseerd, vaak voor de buurt of voor scholen uit de gemeente. Je kan op de kinderboerderij veel meer doen dan kennis maken met de dieren. Er zijn lessen voor scholen of andere groepen uit de buurt, zoals de kinderopvang of BSO. Sommige kinderboerderijen hebben een vergaderruimte waar bedrijven uit de buurt vergaderen, andere boerderijen organiseren cursussen voor buurtbewoners. Dat alles wordt georganiseerd door de medewerkers, vrijwilligers en cliënten van de kinderboerderij. Zo is de kinderboerderij een hele belangrijke ontmoetingsplek in de wijk. In Nederland zijn meer dan 500 kinderboerderijen en dierenweides te vinden. Er is er dus altijd wel een in de buurt.

Meer informatie en een overzicht van de kinderboerderijen die meedoen aan het kinderboerderijenweekend is hier te vinden.

Dierenwelzijn: een 'hot item'

Dierenwelzijn is een 'hot item' op de kinderboerderijen en dierenweides. Veel locaties zijn hier actief mee bezig. Stichting Ida Zilverschoon stelt ook dit jaar weer een geldprijs beschikbaar voor het meest opvallende of onderscheidende dierenwelzijnsproject op een kinderboerderij of dierenweide. De prijs wordt in november op feestelijke wijze uitgereikt bij de winnende locatie. Dit wordt gedaan door Henk Lommers, bestuurslid van de stichting Ida Zilverschoon en TV-dierenarts. Het gaat om bestaande projecten, acties of activiteiten die zich succesvol hebben bewezen in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan:

Kinderboerderijen die mee willen doen kunnen zich tot 28 september 2015 aanmelden via de website van de vSKBN.(Bron foto: vSKBN)