Nieuws

Kinderen positief over gezond eten

Van de kinderen tussen 7 en 14 jaar oud eet of drinkt minstens de helft voldoende fruit, groente of melk. En het kennisniveau van de meeste kinderen is relatief hoog, zo blijkt uit een onderzoek.

Het is belangrijk dat kinderen gezond leren eten. Daarom waren er twee overheidsregelingen: de schoolfruitregeling en de schoolmelkregeling. Afgelopen jaar zijn die twee regelingen in Europees verband samengevoegd tot een regeling: de 'Regeling schoolfruit, -groenten en -melk'. Basisscholen die zich aanmelden, ontvangen vanaf 1 januari 2018 fruit, groente en melkproducten om uit te delen aan de kinderen. Daarnaast wordt verwacht dat ze aanvullende activiteiten uitvoeren.

Nulmeting

Omdat de overheid wil weten wat het effect is van die nieuwe regeling, wordt er over vijf jaar een evaluatie uitgevoerd. Wil je het effect kunnen meten, dan moet je weten hoe de situatie is op het moment van invoering. Daarom is in mei 2017 een nulmeting van de consumptie van melk, groente en fruit uitgevoerd. Onderzoekers hebben gekeken hoe het eetpatroon is bij kinderen tussen de 7 en 14 jaar. Wat weten ze van gezond eten? Hoe is het kennisniveau?

Kennisniveau

Uit het rapport 'Van melk krijg je geen witte tanden' blijkt dat minimaal de helft van de kinderen evenveel of meer melk, groente en fruit drinkt of eet dan de norm die het Voedingscentrum adviseert. En bovendien blijkt het kennisniveau van de kinderen over gezonde eetgewoonten vrij hoog. Van kinderen die de kennisvragen beantwoorden, heeft 80% bijna alle antwoorden goed. Het lukt kinderen over het algemeen goed voldoende te sporten, volkorenproducten te eten of groente en fruit. Maar het eten van vette vis - 1 keer per week - blijkt wat lastiger.

Eetregels

Ook ouders zorgen dat kinderen gezond eten. De belangrijkste eetregels van ouders zijn: voldoende bewegen, gevarieerd eten, voldoende groente en fruit eten. En uit het rapport blijkt dat kinderen gemiddeld een positieve houden hebben tegenover de consumptie van melk, groente en fruit.

(Bron foto: Shutterstock)