Nieuws

Kindgezondheid in de eerste 1000 dagen met goede voeding

De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor een gezonde ontwikkeling van een kind. Investeringen in kindgezondheid beginnen al voor de geboorte met een stabiele omgeving, een evenwichtige sociale ontwikkeling en goede voeding.

Kinderen ontwikkelen zich razendsnel in de eerste periode van hun leven. In de eerste 1000 dagen zie je dat ze zich zowel op fysiek, intellectueel, sociaal en emotioneel vlak ontwikkelen. Die processen zijn sterk met elkaar verbonden. Je kunt de gezondheid van een kind - ook op latere leeftijd - positief beïnvloeden door te zorgen dat een kind niets tekort komt in zijn basisbehoeften. Het gaat dan niet alleen om voeding, maar ook om een verzorgende en veilige omgeving, zo blijkt uit document 'Investing in the first 1000 days of life for a healthy future' van TNO.

Stress

Met investeringen in de gezondheid en het welzijn van het kind begin je al voor de geboorte, tijdens de zwangerschap. Stress tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld kan schade veroorzaken of zelfs resulteren in vroeggeboorte. En het kan na de geboorte leiden tot problemen in de sociale en emotionele ontwikkeling bij het kind.

Microbioom

Het menselijk microbioom, de micro-organismen op en in ons lichaam, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. Bij kinderen die via een keizersnee geboren zijn, ontwikkelt het microbioom zich anders. Zij lopen een groter risico om obesitas, astma of andere ziekten te ontwikkelen. Voeding speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van dat microbioom. TNO wijst met name op de rol van moedermelk die een belangrijke bijdrage levert aan de weerstand tegen ziekten in zowel kindertijd als bij volwassenen.

Voeding

Daarnaast is voeding essentieel voor een goede ontwikkeling. Voeding levert niet alleen bouwstoffen in de vorm van eiwitten en koolhydraten, maar draagt ook op andere manieren bij aan een goede ontwikkeling. Wanneer een kind geen optimale voeding krijgt, kan dat de veerkracht en het aanpassingsvermogen van het kind in gevaar brengen. Ondervoeding of te veel eten hebben een sterk negatieve invloed op de groei en kunnen leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten.

(Bron foto: Shutterstock)