Nieuws

Kippen onder de appels

Kippenuitlopen kun je beplanten met bomen zodat kippen zich veilig voelen. Wanneer je er appelbomen plant, kun je er zelfs nog een goede opbrengst van halen, zo blijkt uit een verkennend onderzoek.

In het praktijknetwerk 'Bomen voor buitenkippen' werken pluimveehouders aan een uitloop met een duurzame beschutting voor hun kippen door bomen in de kippenuitloop te planten. Ze hebben ervaring opgedaan met onder meer notenbomen, wilgen, kerstbomen en fruitbomen.

De fruitbomen zijn een geschikte beplanting, zo bleek uit dat praktijknetwerk. Maar voor de aanleg van een fruitboomgaard kunnen de kosten wel oplopen tot 36.000 euro per hectare. Wil je dat terugverdienen, dan moeten de fruitbomen een redelijke opbrengst leveren. Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut keken daarom hoe je biologische pluimveehouderij kunt combineren met professionele appelboomgaarden. Het rapport 'Kwaliteit van appelbomen en appels in kippenuitlopen' laat zien dat je fruitteelt kunt combineren met biologische kippenhouderij.

Groeikracht

De onderzoekers keken op twee bedrijven hoe de kwaliteit van appelbomen is op verschillende afstanden van de stal. Naarmate de bomen verder van de stal staan, zullen kippen er minder vaak komen. De invloed van de kippen op die bomen en het fruit zal dan minder zijn. De onderzoekers beoordeelden de bomen op groeikracht, vitaliteit, opbrengst en kwaliteit van het fruit.

Het bleek dat bomen die dichter bij de stal minder groeikracht vertonen. De bladkwaliteit van die bomen is aantoonbaar lager. En hoe verder de bomen van de stal staan, hoe beter de kwaliteit van de appels. Dicht bij de stal moet je dus geen dure fruitsoorten planten.

Opbrengst

Voor een goede opbrengst is een goede verzorging van de appelbomen wel nodig. Op een van de twee bedrijven was er een achterstand in de verzorging van de boomgaard. Daar bleef de opbrengst achter. Het bedrijf met een goede verzorging liet zien dat er een goede opbrengst te halen is.

De onderzoekers concluderen dat je de eerste jaren na aanplant fruitteelt goed kunt combineren met kippenuitloop. Ze denken dat er mogelijk ook een positief effect is op het beperken van schurftaantasting omdat de kippen in de winter het blad met de overwinterende schimmel opeten. Maar daarvoor is nog meer onderzoek nodig.

(Bron foto: Pixabay)