Nieuws

Kippenkracht voor ouderen

Kippen en haan buiten particulier - klimkin via Pixabay
Bron foto: klimkin, Pixabay (Pixabay licence)
Kippen hebben een positieve invloed op de gezondheid van ouderen. Oudere bewoners in veertig Engelse verzorgingshuizen krijgen weer levenslust.

Eenzaamheid is schadelijk, net zo schadelijk als 15 sigaretten per dag schrijft EqualArts op hun website. Die Engelse organisatie wil met creativiteit de levensomstandigheden van ouderen verbeteren. In het project 'Henpower' worden ouderen betrokken bij de verzorging van kippen. Ze leggen daardoor contacten met anderen; het verdrijft de eenzaamheid. Een van de 'Hen Men', deelnemer in het project beaamt dat in het filmpje 'The Hen Men': 'De hele dag in je eentje maakt je depressief. Je krijgt vrienden in dit project.'

Henpower

Het project is geëvalueerd. In het rapport An evaluation of 'Henpower' van EqualArts is te lezen dat het merendeel van de deelnemers na aanvankelijke scepsis tijdens de loop van het project enthousiast werd. Door ouderen mee te nemen naar scholen, festivals of andere activiteiten in de samenleving lijkt dit een probaat middel tegen eenzaamheid en depressie. Op de website van EqualArts staan voorbeelden van mensen die 'kippenkracht' hebben gekregen. Ouderen knappen zienderogen op als er kippen in hun leven verschijnen.