Nieuws

Kleine groeimarkt voor aubergines

Op de Vlaamse veilingen groeit het volume aubergines geleidelijk. In 2017 was de omzet er zo'n 11.000 ton. In zeven jaar tijd is die omzet met bijna een kwart gegroeid. De aubergine zou wel wat meer promotie kunnen gebruiken.

In Vlaanderen worden aubergines door een zestal telers geteeld meldt vakblad Management&Techniek. Die telers produceerden in 2107 11.036 ton aubergines. Op de veilingen zorgde dat voor een omzet van ongeveer 12 miljoen euro. Die omzet stijgt geleidelijk. Maar aubergines worden er nog steeds meer in- dan uitgevoerd, vooral uit Spanje en Italië.

Vruchtgroente

De aubergine is in de Vlaamse en Nederlandse keuken relatief wat minder gangbaar. De aubergine, die tot de nachtschadefamilie behoord, komt van oorsprong uit Myanmar. De plant is in het verre Oosten, in landen als China en India al lang bekend. Arabieren introduceerden de aubergine in de Middeleeuwen in Spanje.

Van daaruit werd de vruchtgroente omstreeks het midden van de 15de eeuw verder in Europa verspreid. Maar nog steeds wordt de aubergine vooral in Zuid-Europese landen gebruikt. Daar is het gebruik per hoofd van de bevolking ongeveer 10 kilo terwijl in Vlaanderen het gebruik op 0,33 kilo per persoon ligt.

Antioxidanten

Het vakblad maakt in het dossier 'Aubergines, zuiders maar ook Vlaams' duidelijk dat de aubergine een veelzijdige groente is die rijk is aan vitaminen en mineralen. De vruchtgroente bevat een grote hoeveelheid aan fytonutriënten waarvan sommige antioxidanten zijn, een hoog gehalte aan foliumzuur en is rijk aan vezels.

In het dossier belicht het vakblad enkele van de Vlaamse teeltbedrijven. Een ervan is het bedrijf van de familie Heulens bij Antwerpen. Met 7,5 hectare wordt dit bedrijf als grootste aubergineteler beschouwd. In het artikel 'Vlaamse pioniers in aubergines' besteedt het vakblad aandacht aan dit bedrijf dat al sinds 1993 aubergines teelt. In de loop der jaren heeft het bedrijf veel kennis opgebouwd. Veel plagen worden biologisch bestreden, maar de gekke wortelziekte wordt door de familie als een van de grootste uitdagingen beschouwd.

Promotie

Een wat jonger bedrijf is het bedrijf van Jurgen en Nancy Franco-Verstegen bij Brugge. Dat bedrijf is in 2009 overgeschakeld van de teelt van tomaten naar de aubergineteelt. Die omschakeling beviel hen goed. Ze zouden graag willen dat de aubergine wat vaker gebruiken in de keuken. Ze vinden daarom dat deze veelzijdige groente wel wat meer promotie kan gebruiken.

(Bron foto: Shutterstock)