Nieuws

Klepelmachines voor maai- en snoeiwerk

Met een klepelmaaier kun je niet alleen gras maaien. Je kunt er ook oneffen bermen met kleine struiken mee maaien. Je kunt er zelfs heggen en windsingels mee snoeien. Maar voor elke toepassing zijn er andere typen klepels nodig.

Een klepelmaaier is een veelzijdig werktuig, schrijft vakblad Tuin en Park Techniek. Je kunt er gazons en bermen mee maaien of zelfs kleine struiken mee snoeien. Maar voor die verschillende toepassingen heb je wel verschillende typen klepels nodig. Voor een gazon gebruik je lichte scherpe klepels terwijl je voor het versnipperen van hout meer dikke zware klepels gebruikt. Hoe zwaarder een klepel, hoe meer ze kunnen verwerken. Klepels voor het zwaarste werk zijn wel voorzien van een gepantserde laag. Die kunnen hout tot 10 cm dik verwerken.

Klepels

In het artikel 'Klepel voor elke klus' legt het vakblad uit dat er drie typen klepels zijn: typische maaiklepels, Y-vormige klepels en hamerklepels. De maaiklepels zijn scherp en licht van gewicht. De zware hamerklepels, die vaak gepantserd zijn, zijn geschikt voor het versnipperen van hout. De Y-vormige klepels hebben een links­ en rechtsgebogen mes dat vrij aan de rotor hangt. Die klepels zijn bestand tegen stenen.

Uit het artikel blijkt dat er veel leveranciers zijn, elke met een eigen model klepel en een eigen manier waarop de klepels aan de rotor bevestigd zijn. Wil je klepels vervangen, dan zijn er ook weer veel verschillende leveranciers.

Artikelen uit Tuin en Park Techniek zijn niet vrij toegankelijk. Om de artikelen te kunnen lezen, kun je een gratis account aanmaken.

(Bron foto: Rasbak [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons)