Nieuws

Klik en klaar met de KLIC viewer

Samenvatting
  • Onderwerp
    KLIC
  • Interessant voor
    Terreinbeheerder, Grond- en Loonwerker
Bekijk de bronnen
Bij graafwerkzaamheden is het wettelijk verplicht een KLIC-melding te doen. Na een melding ontvang je van het Kadaster een overzicht van alle ondergrondse kabels en leidingen in het graafgebied. Met dit overzicht kun je graafschade en daarmee kosten voorkomen. Eerder dit jaar is er iets veranderd in de wijze van aanleveren van informatie, waardoor er nu veel meer gegevens beschikbaar zijn. Dit alles bekijk je in een KLIC-viewer.

In 2019 waren er in Nederland ruim 40.000 graafschades, met een directe schadepost van € 33 miljoen. Om over de indirecte kosten maar te zwijgen, bijvoorbeeld stroomuitval of vertraging van het project. Een deel van deze schades is te voorkomen, als de machinist van een graafmachine alle informatie over aanwezige kabels en leidingen tot zijn beschikking heeft.

Verandering in aanlevering

Met een KLIC-melding geef je aan waar je wilt gaan graven. De melding doe je op zijn vroegst 20 werkdagen en op zijn laatst 3 werkdagen voor de graafwerkzaamheden. Na de melding voorziet het Kadaster je van de benodigde informatie.

Eerder kon de aangeleverde kaart worden geprint en vaak kreeg de machinist enkel deze geprinte kaart mee. In de praktijk leidde dat nog steeds tot graafschade, omdat deze print niet alle informatie bevatte. Tegenwoordig ontvangt het bedrijf na een KLIC-melding veel meer informatie, zoals de diameter van de kabel of leiding en de hoogte van de druk of spanning.

Gegevens aanwezig op graaflocatie

Alle informatie moet tijdens het werk op de graaflocatie aanwezig zijn volgens de WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken). Een geprinte kaart volstaat daarmee dus niet. Alle informatie moet digitaal beschikbaar zijn op de graaflocatie. Daarom heeft het Kadaster de gratis KLIC-viewer geïntroduceerd, waarmee de machinist de volledige informatie op de plek van de werkzaamheden kan inzien. En dat betekent beter graven met minder schade.

KLIC-viewer

Met de KLIC-viewer kun je de informatie op veel verschillende manieren bekijken. Inzoomen, bepaalde kabels en leidingen benadrukken zijn zo wat mogelijkheden. De KLIC-viewer is online beschikbaar, maar is er ook voor mobiele apparaten en voor desktop.

Verhuur- en loonbedrijf Schuurman BV in Abcoude gebruikt de KLIC-viewer. Barend Coster is planner en werkt de de KLIC-viewer. Hij is er tevreden over: “De Klic-viewer biedt veel informatie, bijvoorbeeld over het soort leidingen en kabels. Je kunt er goed afstanden mee meten en ook bij inzoomen blijft de kwaliteit van het beeld goed.”

In dit webinar van 24 minuten staat een zeer uitgebreide uitleg over de KLIC-melding, maar vooral over het gebruik en de mogelijkheden van de gratis KLIC-viewer.