Nieuws

Klimaatbewuste vakantiekeuze

De CO₂-uitstoot van een kampeervakantie met de auto voor 4 personen in Frankijk is maar 5% van een zonvakantie met het vliegtuig naar Bali, zo blijkt uit de tool 'Klimaatwijs op vakantie'.

Onze vakantiekeuze maakt veel uit voor de impact op het klimaat. Door te reizen stoot je het broeikasgas CO₂ uit. De CO₂ uitstoot van een vliegtuig is groter dan van een auto. En hoe verder je gaat, hoe groter de uitstoot is. Ook je overnachtingkeuze maakt uit. Een hotelovernachting levert een hogere CO₂-uitstoot dan overnachting in een tent.

Tool

Om je te helpen een klimaatbewuste vakantiekeuze te maken, heeft Milieucentraal de tool 'Klimaatwijs op vakantie' ontwikkeld. Die tool laat zien wat de klimaatimpact van je keuze is, en wat je kunt doen om de uitstoot te verlagen.

Uit de tool blijkt dat een zonvakantie van twee weken naar Bali voor 4 personen een uitstoot oplevert van ruim 16.000 kg CO₂. Vlieg je minder ver, naar de Canarische eilanden, dan is de uitstoot nog maar 4600 kg CO₂. En ga je met de auto naar Frankrijk dan wordt die uitstoot nog veel lager, niet meer dan 750 kg CO₂.

Bewustwording

De keuze van vervoer maakt dus uit. De CO₂ van vervoer per auto en trein is veel lager dan van vervoer met het vliegtuig. Milieu Centraal denkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de klimaatimpact van een vliegreis. Met de tool wil de voorlichtingsorganisatie bewustwording vergroten.

(Bron Flickr, foto Foto Annelyse.be)