Klimaatverandering aanpakken op Achterhoekse melkveebedrijven
Regio
Achterhoek
Onderwerp
melkveehouderij, klimaatverandering, zandgronden
Interessant voor
melkveehouders, adviseurs, beleidsmakers
De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat klimaatverandering een grote rol gaat spelen in de landbouw. Volgens klimaatscenario’s zullen weerextremen vaker en heviger voorkomen. In de periode 2018-2020 werd duidelijk dat langdurige droogte en hitte grote invloed had op gewasopbrengsten, maar dat er ook verschillen waren tussen bedrijven en regio’s.
Droogtegevoelige zandgronden
Vooral op droogtegevoelige (zand)gronden hebben weersextremen een grote nadelige invloed. Wageningen Livestock Research heeft als onderdeel van het project ‘Op weg naar een Klimaatbestendige Melkveehouderij in de Achterhoek’ (KLIMEA) een rapport uitgebracht met handvatten bij het kiezen van passende maatregelen voor droogtegevoelige (zand)gronden, om nadelige gevolgen van droogte en hitte te beperken en waar mogelijk kansen te benutten.
Zinvolle maatregelen
Vooral maatregelen en handvatten gerelateerd aan bodembeheer, weidemanagement en ruwvoerconservering werden gezien als zinvol. Technieken om water langer vast te houden, bijvoorbeeld sub-irrigatie, regelbare drainage, dynamisch peilbeheer, nieuwe voeder gewassen en maatregelen om hittestress te verminderen werden interessant bevonden door de melkveehouders.
Het rapport toont in tabellen de categorieën water en rantsoen met de maatregelen die getroffen kunnen worden om nadelige gevolgen van droogte en hitte te verminderen.