Klinkende munt met biologische kruiden
In het rapport 'Biologische munt: onkruidbeheersing en oogsttechnieken' worden de resultaten van een teelttechnische demoproef munt op een rij gezet. In de proef werd nagegaan hoe het onkruid beheerst kan worden en op welke manier 'kleinere' kruidenbedrijven deze munt efficiënt kunnen oogsten. De onbehandelde stekken werden op verschillende manieren aangeplant: in de volle grond, in plastic, in antiworteldoek, bedekt met een laagje compost, of met een laagje hakselhout. Vervolgens werd gekeken naar de hoeveelheid arbeid die nodig was, en de opbrengst. Een laagje compost tussen de planten werkte het beste.
Alle soorten en maten
Munt is er in heel veel verschillende geuren, kleuren en smaken, zo valt te lezen in het artikel 'Mentha, lekker en mooi in vele variaties'. Wat dacht je bijvoorbeeld van munt met bananen-, chocolade-, ananas-, of appelsmaak? Naast een smaakvolle plant om te eten, is het in verschillende siervariëteiten ook een mooie plant om naar te kijken.
'Veel meer smaak'
Op de vraag wat het verschil is tussen zijn kruiden en niet-biologisch geteelde kruiden, antwoordt biologische kweker Frank Radder van kwekerij Radder in Margraten: "Onze kruiden zijn niet alleen veel steviger, maar ze hebben ook veel meer smaak". In het artikel 'Biologisch is een nieuwe Lifestyle' vertelt hij hoe hij en zijn vrouw Monique op hun kwekerij zijn overgeschakeld naar biologische teelt. De helft van zijn totale assortiment bestaat uit kruiden, gemiddeld meer dan 60 soorten. "Alles wordt nu volgens SKAL geteeld. Als je al die stappen doorloopt, zie je dat er vanzelf weerstand in de teelt ontstaat. Je komt gerust nog wel een een luis tegen, maar dan ook drie lieveheersbeestjes."
(Bron foto: Pixabay)