Nieuws

Koe draagt bij aan succes zorgboerderij

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, koeien, Zorgboerderij
  • Interessant voor
    Veehouder, Dierverzorger
Bekijk de bronnen
Een koe kan op een zorgboerderij een sleutelrol in het succes vervullen. Koeien zijn rustgevend, ze kunnen zorgen voor vermindering van stress of helpen herinneren aan vroeger. Maar ze moeten wel gesocialiseerd zijn.

Het aantal zorgboerderijen is sinds de jaren negentig zowel in Vlaanderen als Nederland flink gestegen, schrijft vakblad Veeteelt in een artikel over zorglandbouw. In Vlaanderen zijn nu bijna 1000 zorgboerderijen en in Nederland zijn er al 1250. Onder die Nederlandse bedrijven, met een een gezamenlijke omzet van zo'n 250 miljoen euro, vallen 250 melkveebedrijven. De omzet per bedrijf is tussen 2007 en 2018 gegroeid van 60.000 euro naar gemiddeld 200.000 euro. De groei in omzet komt door het groeiende aantal deelnemers per bedrijf en de groei van bedrijven in de ouderenzorg.

Kalmerende beesten

Volgens Wagenings onderzoeker Jan Hassink zit de kracht van de zorgboerderij in de omgeving. De mensen zitten er in een niet-medische, groene en rustige omgeving. De omgang met dieren speelt een belangrijke rol in het succes van de zorgboerderijen. Voor mensen met psychische of psychiatrische problemen zijn het vooral de kleinere, knuffelbare dieren die belangrijk zijn. Maar ook de koe speelt bij veel zorgboerderijen een sleutelrol in het succes.

Koeien zijn imposante beesten maar ook kalmerende beesten. Toch is niet elke koe geschikt, denkt psycholoog Nienke Endenburg. Een koe moet wel gesocialiseerd zijn. Ze moeten gevoelig zijn voor de positieve aandacht en zorg van de mens.

Herinneringen

Hassink zegt in het artikel dat je zorgboerderijen in grofweg in twee groepen kunt onderscheiden: zorgboerderijen met hobbydieren die zorg als hoofdtak hebben en zorgboerderijen met een landbouwtak waar de zorg een neventak is. Jongeren komen graag bij die tweede categorie omdat je daar een bijdrage kunt leveren aan een groter geheel. Toch zou dat ook veel druk met zich mee kunnen brengen. En juist voor de wat jongere zorgbehoevenden lijken koeien een belangrijke rol te kunnen spelen. Daarom is het goed dat er zo veel verschillende bedrijven zijn.

Ook voor dementerenden kunnen koeien van belang zijn, door hun kalmerende werking. Bovendien kunnen koeien bij ouderen met een agrarische achtergrond helpen herinneringen op te halen.

(Bron foto: Thinkstock)

Bronnen

(1)