Nieuws

Koe in de wei: 'dat past bij een streekproduct'

Samenvatting
  • Onderwerp
    Veehouderij, dierenwelzijn, streekproducten, duurzaamheid
  • Interessant voor
    Veehouders, consumenten
Bekijk de bronnen
Streekproducten zijn niet per se 'duurzaam'. Voor keurmerk Erkend Streekproduct is dat wel noodzaak. Een criterium is koeien in de wei. 'Dat past bij een streekproduct en vindt de consument duurzaam'.

Zo meldt de secretaris van stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN), beheerder van het keurmerk in een artikel naar aanleiding van het 15-jarige bestaan van Erkend Streekproduct.

Verantwoord en duurzaam

In het artikel is te lezen waar het keurmerk voor staat. Zo wordt het veel heen en weer gesleep met grondstoffen niet gewaardeerd en worden inspanningen verwacht op het gebied van dierenwelzijn. In de criteria op de vorig jaar gelanceerde website Streekproductenloket wordt dierenwelzijn niet als zodanig genoemd, maar wel dat producten en grondstoffen 'op een verantwoorde, duurzame wijze geproduceerd' worden.

Landelijke dekking en oude rassen

Genoemde criteria vallen onder de nationale certificeringsregels. De stichting, zo meldt de secretaris in het vakblad, wil het liefst een landelijke dekking realiseren via streekmerken. "Met meer producenten krijgen we een sterker merk." Een andere ambitie is dat wordt gekeken naar het gebruik van oude dier- en plantenrassen; "dat geeft een extra plus op het verhaal achter een streekproduct".

Overzicht keurmerkhouders

Naast voornoemde website waarop, naast de nationale, ook regionale en Europese regels worden vermeld betreffende certificering van streekproducten, beheert SPN de website Erkend Streekproduct. Deze is uitsluitend gewijd aan het nationale keurmerk en biedt informatie over de aangesloten regionale keurmerken én individuele producenten. Het productaanbod varieert van zuivel-, vlees- en visproducten tot groenten, fruit en zelfs producten als thee, ijs en soep. Ook non food-producten komen voor onder het keurmerk.


(Bron foto: Thinkstock)