Nieuws

Koeien kopen met doekoes

Leer de koeien kennen van melkveehouder Rene Vermunt, voorspel de melkproductie en win doekoes. Dat is het idee van de game 'Superboer'. Met die doekoes kun je koeien kopen en zelf superboer worden

René Vermunt runt samen met zijn vrouw Margot een melkveebedrijf met 65 koeien in Etten-Leur. Hij staat een duurzame bedrijfsvoering voor. De koeien liggen op waterbedden en het jongvee op een dik pak stro. Vermunt beschikt over een eigen waterbron en is zelfvoorzienend in energie door 180 zonnepanelen. Daarnaast exploiteert de melkveehouder met de buren een windpark van 5 windturbines. En boven de melkrobotruimte heeft hij nog een ontvangstruimte met een vergaderzaal. Sinds kort stelt Vermunt zijn bedrijf digitaal open. Je kunt zijn bedrijf beter leren kennen via de gratis game 'superboer'.

Voorspellen

Het idee van het spel is dat je op basis van de beschikbare informatie uit sensoren, webcams en andere data voorspelt hoe het gaat op het bedrijf. Wat doen de koeien? Wat eten ze? Hoeveel melk geven ze? Als je voorspellingen goed zijn, kun je doekoes winnen. En met die doekoes kun je koeien van de boer kopen en zo je eigen stal opbouwen. Je kunt zo zelf superboer worden.

Vemunt stelt zijn bedrijf digitaal open omdat hij het belangrijk vindt om meer mensen te betrekken bij het wel en wee van de melkveehouderij. "We verzorgen de dieren met passie en plezier." Dat is ook het idee van Carel de Vries, de initiatiefnemer van de game. Hij wil dat de melkveehouderij minder ver af staat van de samenleving. Melkveehouder Wim Petter, van Boer zoekt vrouw, was op 18 februari de eerste deelnemer aan de game. Het spel, dat gratis toegankelijk is, is gelanceerd door de innovatieorganisatie van de Nederlandse melkveehouderij Courage en game-ontwikkelaar Gamious.

(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(1)