Nieuws

Konijnenfokkers enthousiast over spermawinning voor genenbank

Samen met de fokkers is een flinke stap gezet om de unieke genetische diversiteit van de zeldzame Nederlandse konijnenrassen veilig te stellen.

Sperma van de meest zeldzame Nederlandse konijnenrassen is ingevroren en opgeslagen in de genenbank. Het gaat om de rassen Beige, Deilenaar, Ekster, Gouwenaar, Havana, Hulstlander, Sallander en Thrianta. Samen met de fokkers is een flinke stap gezet om de unieke genetische diversiteit van de zeldzame Nederlandse konijnenrassen veilig te stellen.

Het Centrum voor Genetische Bronnen in Nederland van Wageningen UR (CGN) heeft in samenwerking met Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) en Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) afgelopen maand op de stadsboerderij "Presikhaaf" in Arnhem sperma gewonnen en ingevroren van 70 dieren van deze rassen. De fokkers hebben een afspiegeling van hun populaties gekozen (zo veel mogelijk onverwante dieren) om een “back-up” van het ras te maken. Voor een duurzaam behoud van een ras is het belangrijk om met verstand te fokken en te bewaren wat we nu hebben.

Op de foto een Gouwenaar, een konijnenras dat al meer dan tachtig jaar in ons land gefokt wordt. De Gouwenaar heeft een prachtige teerblauwe haarkleur en een bijzonder goedaardig karakter.


(Bron foto: W. Taks)