Nieuws

Kostprijsberekening in de boomkwekerij

Veel boomkwekers zien het nut wel van in kostprijsberekening, maar het merendeel is er niet mee bezig. Omdat je met meerjarige teelten te maken hebt, is de kostprijsberekening gewoon lastig. Maar het kan wel zo blijkt uit het demonstratieproject 'Telen met inzicht'.

Kostprijsberekening in de boomkwekerij is lastig, schrijft vakblad Sierteelt&Groenvoorziening, maar het is niet onmogelijk. In het project 'Telen met inzicht' wil het Vlaamse Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) telers meer inzicht geven in de kostenstructuur van hun producten en de rentabiliteit van het bedrijf. Al eerder publiceerde het vakblad hoe je kostprijsberekening uitvoert in de teelt van azalea of kasteelten. In oktober staat kostprijsberekening in de boomkwekerij centraal.

Meerjarige teelt

Die kostprijsberekening is ingewikkelder dan bij de kortdurende kasteelten die op een vast moment geoogst worden. Daar kun je per week de kosten toerekenen aan de oppervlakte geteeld gewas, waarbij je ook de bezettingsgraad meeneemt. Maar de boomkwekerij kent meerjarige teelten die soms al vanaf de helft van de looptijd van de teelt geoogst worden. Onderzoekers van het PCS pakken de kostenberekening daarom anders aan. Ze verdelen de bedrijfs- en investeringskosten voer het totaal aantal hectares per bedrijf. Als de bedrijfskosten van een bedrijf van 15 ha in totaal € 93.000 is, betekent dit dat je per hectare € 6.200 aan kosten moet berekenen.

Kostprijs per plant

In het artikel wordt de kostprijsberekening als voorbeeld verder uitgewerkt voor de teelt van zomereik (Quercus robur). Op een hectare staan 6000 planten die vanaf het vierde jaar deels verkocht worden. Uit de berekening blijkt dat de kostprijs per plant na drie jaar € 10,52 bedraagt, na 4 jaar € 11,59 en na 5 jaar € 12,82. Zou een teler de kostprijs proberen te verlagen door het bedrijf te vergroten tot 20 hectare, zo rekent het vakblad voor, dan kan de kostprijs per boom met 1 euro dalen.

(Bron foto: Thinkstock )

Publicaties

(5)

Links

(1)