Nieuws

Koudeperiode zorgt voor juiste bloeitijdstip

Om te zorgen dat planten op het juiste moment bloeien, reageren ze op externe signalen zoals temperatuur en daglengte. Koude is soms nodig om planten tot bloei aan te zetten, ook bij orchideeënsoorten als de Phalaenopsis.

Veel planten hebben kou nodig om te kunnen bloeien. Ze moeten in hun jeugdfase een koudeprikkel hebben gehad. Hoe sterk die koudeprikkel moet, hangt van de soort af. Voor soorten als bieten, spinazie en andijvie moet de temperatuur lager dan 10°C zijn. Sommige soorten zijn al direct na de kieming of zelfs in het zaad gevoelig voor kou. Te vroeg zaaien van spinazieplanten kan leiden tot schietende planten. Het zaad heeft dan al voldaan aan de koudebehoefte, schrijven Ep Heuvelink en Tijs Kierkels in het artikel 'Vernalisatie zorgt voor het juiste bloeitijdstip'.

Vernalisatie

Vernalisatie is het proces waarbij de koudeperiode leidt tot versnelling van de ontwikkeling van de plant. In het achtergrondartikel leggen de auteurs uit hoe dat proces werkt. Voor elk gewas bestaat een optimale periode. Maar de koudeprikkel heeft alleen bloei tot gevolg wanneer de temperatuur in het topmeristeem, het groeipunt boven in de plant voldoende daalt. Sommige soorten hebben nog andere prikkels nodig, bijvoorbeeld een korte of lange dag. Als gevolg van die prikkels worden plantenhormonen gevormd die tot bloei leiden. Welke hormonen dat precies zijn is nog een raadsel.

Bloeihormoon

In het artikel bespreken de auteurs de rol van giberelline en ethyleen. Die beide stoffen hebben in ieder geval invloed op de bloei, maar of dat het bloeihormoon is, is nog niet duidelijk. Wellicht zijn er ook andere grote moleculen zoals RNA of eiwitten die de rol van bloeihormonen vervullen, meldt het vakblad.

Het begrip vernalisatie wordt meestal gebruikt voor temperaturen onder de 10°C, maar de auteurs vinden dat te beperkt. Ook orchideeën als Phalaenopsis, Dendrobium en Cymbidium zijn gevoelig voor relatieve kou. Een koeling tussen 19°C en 20°C is voldoende om de planten tot bloei aan te zetten.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(1)