Nieuws

Krachtsporters hoeven geen pasta

Het idee bestaat dat een koolhydraatrijke maaltijd vlak voor de training, zoals brood of pasta, goed is voor voor krachtsporters. Maar onderzoek laat zien dat vooral de eiwitinname belangrijk is voor spieropbouw.

Door een koolhydraatrijke maaltijd kunnen duursporters hun prestaties verbeteren. De spieren herstellen zich sneller. Zonder makkelijk te verbranden koolhydraten kan een sporter niet presteren, zo blijkt uit het artikel 'De rol van koolhydraten bij sport'. Maar de vraag is of die koolhydraten ook van belang zijn voor krachtsporters. Uit recent onderzoek blijkt dat dit niet zo is. Wageningen Resource bericht erover in het artikel 'Krachtsporter heeft geen extra bord pasta nodig'.

Krachtsporters

De Wageningse onderzoekers Pim Knuiman en Marco Mensink voerden een onderzoek uit bij dertien krachtsporters samen met collega's van Radboud UMC Nijmegen en sportcentrum Papendal. De mannen fietsten eerst anderhalf uur, kregen een maaltijd en 's middags deden ze een krachttraining. Het onderzoek werd uitgevoerd op twee verschillende dagen. De eerste dag kregen ze een koollhydraatrijke maaltijd, met weinig vet, twaalf dagen later een koolhydraatarme maaltijd met juist meer vet.

Ewittinname

Uit metingen aan het spierweefsel bleek dat er geen verschil was tussen de spieren na de maaltijden met veel en weinig koolhydraten. Het onderzoek maakt duidelijk dat koolhydraten niet van belang zijn voor een intensieve krachttraining, aldus onderzoeker Mensink. Eiwitinname is juist wel van belang. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in een artikel in Frontiers in Physiology,

(Bron foto: Pixabay)