Kreupelheid koeien voorkomen door andere aanpak
Low-stress veehouden
"Boeren jagen de koeien op, ze roepen en schreeuwen tegen ze omdat ze niet snel genoeg de melkstal in of uit gaan. Wij zijn het allemaal gewend, we vinden dat gewoon. Maar dat soort gedrag zet een koe onder druk. Ze wordt bang en gaat dus niet sneller, maar juist langzamer bewegen”, aldus de Nieuw-Zeelandse veearts Neil Chesterton. Neil Chesterton was eind vorig jaar in Nederland en verzorgde bij Hogeschool VHL en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht interessante lezingen en trainingen over kreupelheid en 'cow flow'; het stressvrij opdrijven van koeien. In het artikel 'Gedrag boer cruciaal' in het Melkvee magazine staat hierover een artikel en pleit Chesterton voor het 'low-stress' veehouden.
Meeste koeien gestrest
Volgens Chesterton heeft Australisch onderzoek uitgewezen dat bij 50 procent van alle koeien het gehalte van het stresshormoon cortisol in het bloed te hoog is. Bij 29 procent was het cortisolgehalte verhoogd, slechts bij 21 procent laag. "De overgrote meerderheid van de koeien is dus gestrest en angstig”, aldus Chesterton. Bij koeien met lage cortisolwaarden ligt de melkproductie gemiddeld 6 procent hoger, volgens de Nieuw-Zeelander. "Hoe lager cortisolwaarden, hoe makkelijker een koe te hanteren is. Minder stress is ook goed voor het welzijn en de gezondheid. Bij runderen die rustig, stressvrij worden gevaccineerd, slaat het vaccin ook beter aan.” Op een verkeerde manier drijven van koeien zorgt ook voor een verhoogde kans op stress en ongevallen, en dus kreupele koeien.
Quality Handling
In Nederland neemt de belangstelling voor het stressvrij omgaan - met als centrale factor het gedrag van de veehouder - ook toe. Vorig jaar hebben resultaten van het project ‘Quality Handling in de melkveehouderij’ laten zien dat angst en stress verminderd kunnen worden door meer in te spelen op het natuurlijk gedrag van de koe. Het project werd afgesloten met de studiedag 'Stressvrij omgaan met koeien', georganiseerd door de projectgroep 'Quality Handling in de melkveehouderij' en de Studiegroep 'Duurzaam biologisch melkvee' van Valacon-Dairy. Voor deze studiedag werd Philipp Wenz uitgenodigd. Wenz heeft de Low Stress Stockmanship methode van de Amerikaan Bud Williams verder ontwikkeld in Europa.
Voordelen betere omgang op een rij
Het Dierenwelzijnsweb maakte een dossier waarin de belangrijkste factoren in stressvrij omgaan met melkvee beschreven worden. De voordelen op een rij:
(Bron foto: V-Instinct)