Nieuws

Kuikens in de stal uitbroeden

Jonge kuikens die in de stal uitgebroed worden, hebben minder stress, laten minder voetzoollesies zien en maken daardoor een betere start. Systemen voor het uitbroeden in de stal zijn in opkomst.

In de vleeskuikenhouderij worden steeds vaker systemen gebruikt waarbij je kuikens in de stal uitbroedt. In plaats van jonge kuikens, bestelt een pluimveehouder broedeieren van 18 dagen oud. Na twee dagen komen de kuikens dan uit het ei. Vleeskuikenhouders zeggen dat ze positieve effecten zien. De kuikens lijken minder gestresst, zijn minder gevoelig voor ziektes en groeien ook beter. Vakblad Management&Techniek belicht de verschillende systemen in het dossier 'Kuikens uitbroeden in de stal'.

Onderzoek

Onderzoeker Ine van Kempen zegt dat je de positieve effecten op productie en diergezondheid deels kunt toeschrijven aan het feit dat kuikens die uitkomen in de stal en meteen toegang hebben tot voeder en water. Bovendien hoeven de kuikens geen handeling te ondergaan. Zij was betrokken bij een onderzoeksproject dat tussen 2015 en 2017 is uitgevoerd op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. In dat onderzoeksproject is gekeken naar drie bestaande systemen: het X-Treck-systeem, het systeem van One2Born en het Homehatching-systeem.

Systemen

Bij alle systemen bestel je broedeieren van zo'n 18 dagen oud. Omdat zo'n 2,5% van de eieren niet uitkomt, moet je 3 tot 4 % meer eieren bestellen dan wanneer je kuikens zou bestellen. Bij aankomst moet de stal goed opgewarmd zijn. De temperatuur moet rond de 35°C liggen. Voor een optimaal verloop van het broedproces moet de eischaaltemperatuur tussen de 36,7 tot 37,2 °C liggen. Op het einde van de tweede dag beginnen de meeste kuikens uit te komen.

De onderzoeksresultaten stemmen overeen met de effecten die pluimveehouders zien. De kuikens die in de stal uitkwamen, waren minder angstig en hadden minder last van voetzoollaesies.

X-trecksysteem

In een tweede artikel in het dossier van besteedt het vakblad aandacht aan het X-Trecksysteem. In dat systeem worden 18-daagse voorgebroede eieren via een trekstang op een railsysteem verdeeld dat vrij boven de grond hangt. Daardoor heb je een optimale luchtstroming rond het uitkomende ei. Op broeddag 19 en 20 komen de kuikens uit. Ze vallen dan op een kunststof band gevuld met een dunne laag strooisel, die onder het systeem wordt gemonteerd. De kuikens zoeken hierna zelf hun weg en vallen op de stalvloer, waar ze beginnen aan hun leven.

Pluimveehouder Frank Habraken is enthousiast over het systeem. Hij ziet dat het systeem zorgt voor vitalere kuikens. Ze hebben minder stress en door hun betere start groeien de kuikens ook beter.

Nestborn

Een ander systeem is het concept Nestborn. In een derde artikel in het vakblad vertelt Vleeskuikenhouder Gunther Leenaerts over zijn ervaringen. Omdat gegevens van het systeem via bluetooth worden doorgestuurd naar een centraal systeem, kun je het uitbroedproces volgen via een webapplicatie. Leenaerts is fan van het systeem. Hij checkt het proces bijna elk half uur op zijn smartphone.

(Bron foto: Shutterstock)