Nieuws

Kwetsbare kers koelen en virusvrij houden

Koel kersen direct na de pluk adviseert Management&Techniek, ze worden immers eetrijp en dus kwetsbaar geplukt. En geef het Little Cherry Virus geen kans, maar kan dat zonder radicale maatregelen?

Uit het dossier Aandachtspunten bij kersenteelt blijkt dat in België in sommige gemeenten rooiverplichtingen gelden voor bomen die zijn aangetast met het Little Cherry Virus. Ook particulieren vallen onder die verplichting. Provincies -Belgisch Limburg en Vlaams-Brabant waar het economische belang van kersenteelt groot is- beperken zich tot het informeren van professionals en particulieren.

Streven naar uniformiteit

Management&Techniek meldt in haar dossier dat de vakgroep Fruit streeft naar uniformiteit. 'Om deze reden, en omdat er geen verplichting tot rooien is, wil de vakgroep het virus laten erkennen als quarantaine-organisme'. Een tweede artikel in het dossier laat een teler aan het woord die meent dat je Little Cherry alleen radicaal kunt aanpakken: door alle zieke kersenbomen en die in de onmiddellijke omgeving te verwijderen en te verbranden.

De teler vergelijkt het met de bacterievuuraanpak. Hij heeft zelf ervaring met het Little Cherry Virus: snoeien had geen zin en -omdat het een virus betreft- chemische bestrijding evenmin. In het dossier wordt in het kader 'Wat kan je nu doen?' aangeraden waakzaam te zijn, waarna diverse symptomen worden gegeven.

Eindelijk: de pluk

In het vakblad wordt verder gesteld dat je de ziekte ten vroegste kunt herkennen tijdens de pluk. En áls je al blijkt te beschikken over kerngezonde kersen, is het nog opletten geblazen: je moet hun jeugdigheid in feite koelen. Als ze eetrijp zijn gaat hun ademhaling op volle snelheid, waardoor ze meer suiker en vocht verliezen en dientengevolge sneller 'afleven' (verouderen).

Hydrokoeling wordt genoemd als snelste manier om ze af te koelen: douche ze met water van een halve graad en hou ze in een koude keten. In het dossier is te lezen hoe dit koelen precies in zijn werk gaat en welke temperaturen van belang zijn.


(Bron foto: Pixabay)