Nieuws

KWPN Meesterwerk: Op bezoek bij dekstation Enterbrook

Bruine merrie met veulen Erdenebayar Bayansan via pixabay
Bron foto: Erdenebayar Bayansan, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Kunstmatige inseminatie bij paarden
  • Interessant voor
    paardenhouders, fokkerij
Bekijk de bronnen
Kunstmatige inseminatie is niet meer weg te denken uit de paardenfokkerij. Maar hoe gaat dit proces precies in zijn werk? KWPN.tv gaat in de online videoserie Meesterwerk op bezoek bij dekstation Enterbrook. Hier vertelt eigenares en dierenarts Leontine ter Harmsel alles over het inseminatieproces bij paarden.

Bijna alle paarden worden tegenwoordig kunstmatig geïnsemineerd. Dat heeft een aantal voordelen ten opzichte van natuurlijke dekking, zoals de veiligheid voor de hengst en een kleinere kans op geslachtsziekten. Als geïnteresseerde paardenliefhebber of beginnende fokker wil je natuurlijk weten hoe dit proces verloopt en waar jij op moet letten.  

Bezoek aan dekstation Enterbrook 

KWPN.tv bezoekt dekstation Enterbrook. Hier worden merries gecontroleerd op hengstigheid en geïnsemineerd. Leontine ter Harmsel laat in de video de stappen van het inseminatieproces zien. Ze neemt de kijker mee bij de controle op hengstigheid van de merrie, de inseminatie en de nazorgcontroles in de weken na inseminatie. Ook geeft zij beginnende fokkers tips over het herkennen van hengstigheid en de omgang met drachtige merries. Tot slot worden verschillende nieuwe voortplantingstechnieken besproken.

Meesterwerk

De aflevering met Leontine ter Harmsel is onderdeel van de serie Meesterwerk van KWPN.tv. Deze serie neemt de kijker mee naar ervaren fokkers en professionals in de paardenfokkerij. Zodat geïnteresseerden en beginnende fokkers kunnen leren van de jarenlange ervaring van deze professionals.

Bronnen

(1)