Nieuws

Laat groente en fruit niet liggen vanwege bestrijdingsmiddelen

Sommige consumenten maken zich zorgen over de schadelijke effecten van resten bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Zij zijn bang dat dit slecht is voor hun gezondheid. Maar volgens het Voedingscentrum is het juist ongezond wanneer iemand geen groente of fruit eet.

In de factsheet 'Bestrijdingsmiddelen en voeding' gaat het Voedingscentrum in op de risico's van resten bestrijdingsmiddelen die achterblijven op groente en fruit. Bestrijdingsmiddelen zijn stoffen die in de land- en tuinbouw gebruikt worden om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen (of gewasbeschermingsmiddelen) verhoogt de opbrengst en kwaliteit. De middelen beschermen de gewassen ook tijdens de opslag, verwerking en het transport. Op groente en fruit kunnen daardoor resten van bestrijdingsmiddelen zitten. Maar volgens het Voedingscentrum is de kans dat zo’n rest een gevaar voor de  gezondheid vormt heel erg klein.

Maximale hoeveelheid

Het Voedingscentrum benadrukt dat er voor ieder bestrijdingsmiddel in de wet een maximale hoeveelheid is vastgesteld die nog op groente en fruit mag zitten. Die normen zijn zo opgesteld dat  zelfs iemand die veel groente en fruit eet nog steeds niet te veel bestrijdingsmiddel binnen krijgt,  omdat de inname vrijwel altijd onder de vastgestelde veilige dagelijkse inname blijft. Alleen voor babyvoeding geldt bijna altijd een zogenaamde nultolerantie. Dat betekent dat er in babyvoeding helemaal geen resten van bestrijdingsmiddelen mogen zitten. De controle op de aanwezigheid van resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit wordt gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar ook door het bedrijfsleven zelf.

Voordelen versus risico's

In de factsheet benadrukt het Voedingscentrum dat de gezondheidsvoordelen van het eten van voldoende groente en fruit ruimschoots opwegen tegen het risico op schadelijke gezondheidseffecten door resten van bestrijdingsmiddelen. Het eten van groente en fruit beschermt immers tegen chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker, zoals slokdarmkanker en maagkanker. Maar ook voor mensen die zich ondanks alles nog zorgen maken over de effecten van bestrijdingsmiddelen is er een alternatief in de vorm van biologisch geteelde groente en fruit.


(Bron foto: Thinkstock)