Nieuws

Lagere bandenspanning voor minder bodemverdichting

Door het gebruik van steeds zwaardere landbouwwerktuigen neemt de verdichting van de bodem toe. Je kunt die bodemverdichting beperken door de bandenspanning te verlagen.

Om de druk op de bodem te beperken, worden bredere banden toegepast. Maar ondanks die bredere banden is het probleem van de bodemverdichting toegenomen. Vakblad LandbouwMechanisatie legt in een infographic uit hoe je de druk op de bodem kunt verlagen door de bandenspanning te verlagen.

De toepassing van bredere banden is op zichzelf logisch. Zo zorg je dat het gewicht over een grotere oppervlakte verdeeld wordt. Maar de bandenspanning speelt ook een belangrijke rol. Een vuistregel is dat de bodemdruk direct onder de band 1,25 maal de bandenspanning is.

Bodemdruk

Uit een onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), blijkt dat naast de bandenspanning het vochtgehalte van de bodem ook een rol speelt. In vochtiger grond is het effect van een lagere bandenspanning op de bodemdruk veel groter dan in vochtige grond.

Gebruikte banden

Vakblad Veehouderij Techniek gaat in het artikel ‘Gebruikte band in trek’ in op het verschijnsel dat er een groeiende belangstelling is voor de aanschaf van gebruikte banden. Vooral melkveehouders kopen steeds vaker gebruikte banden waarvan de nokken versleten zijn. Want banden met een grote nokhoogte beschadigen immers de grasmat. Banden worden soms glad gefreesd, krijgen een nieuw loopvlak en worden dan als grasband ingezet op openbaar groen of golfbanen.

Het vakblad adviseert om bij de aanschaf van gebruikte banden altijd de staat van de band te controleren. Groene aanslag of haarscheurtjes zijn een teken dat de band veel buiten heeft gestaan.

De artikelen in LandbouwMechanisatie en Veehouderij Techniek zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account aanmaken.

(Bron foto: Pixabay )