Nieuws

Lancering Wiki Circulaire Glastuinbouw

Visualisatie circulaire economie - Parradee Kietsirikul via iStock
Bron foto: Parradee Kietsirikul (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    circulaire economie, glastuinbouw
  • Interessant voor
    docenten, studenten, glastuinders, toeleveranciers, beleidsmakers
Bekijk de bronnen
Iedereen die meer wil weten over wat circulaire glastuinbouw inhoudt, kan voortaan terecht op een speciale Wiki (een verzameling webpagina’s). De Wiki is ontwikkeld door de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research, met inhoudelijke bijdragen van SIGN, Greenport West-Holland en Hogeschool Inholland, en is te vinden op Groen Kennisnet. De informatie op de Wiki is bestemd voor onder meer docenten, studenten, tuinders en toeleveranciers.

“De term ‘circulair’ is best abstract. En soms wordt gedacht dat het een buzzwoord is”, vertelt Alexander Boedijn van Wageningen University and Research, die de Wiki ontwikkelde. “Maar circulaire glastuinbouw is eigenlijk heel concreet en omvat zowel bestaande ‘best practices’ als recente innovaties. Dat is maar goed ook, want circulariteit komt steeds sterker naar voren in beleid en wetgeving. Met de Wiki Circulaire Glastuinbouw willen we gebruikers in korte tijd informeren over wat circulaire glastuinbouw inhoudt en wat er speelt.”

De Wiki bestaat uit een algemene inleiding over de circulaire economie en wat deze betekent voor de glastuinbouw. Vervolgens is er geclusterde informatie te vinden over zes belangrijke materiaalstromen in de (glas)tuinbouw: meststoffen, groeimedia, CO2, biomassa, plastic en water. Er zijn ook secties over ‘cross-overs’ met andere sectoren zoals de aquacultuur, varkenshouderij en paddenstoelenteelt. Én de Wiki gaat in op circulair ondernemen.

“Alle onderwerpen worden beknopt en toegankelijk uitgelegd, en per onderwerp zijn er vaak rapporten, links en afbeeldingen opgenomen als je dieper in het onderwerp wil duiken. De Wiki is zo opgezet dat deze makkelijk te navigeren is en met 10-15 minuten leestijd weet je aardig wat van circulaire glastuinbouw af, en wat het voor jou kan betekenen.”

Alexander Boedijn, 2023