Nieuws

Landelijke buitenlesdag op 5 april

Kinderen wortelen
Bron foto: MNStudio, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    Buitenlesdag
  • Interessant voor
    Onderwijs
Bekijk de bronnen
Op 5 april is de jaarlijkse buitenlesdag, georganiseerd door IVN Natuureducatie en Jantje Beton. Er wordt aandacht gevraagd voor het schoolplein (en de omgeving) als lesplek. Niet alleen is dat heel leuk, maar ook gezond en goed voor de ontwikkeling van leerlingen.

Sinds 2016 wordt de jaarlijkse buitenlesdag georganiseerd. Steeds meer leerkrachten gaan op buitenlesdag en het doel is om 25 procent van de lestijd buiten lestijd te laten zijn. Nieuwssite Nature Today publiceerde begin dit jaar al een artikel over buitenlessen.

Steeds meer scholen doen mee, en er zijn allerlei initiatieven om buitenles steeds verder vorm te geven. Een goede tip is het zorgen voor een vast uitlegpunt, dit zorgt voor overzicht en structuur. Bijvoorbeeld de rand van de zandbak, een buitenlokaal of een plek in de buurt van een herkenbaar object.

Ook het vergroenen van schoolpleinen past goed binnen een buitenlesplan. Groene schoolpleinen kennen verschillende voordelen voor de kinderen die er mogen spelen, maar het is ook beter voor de biodiversiteit, waterhuishouding en natuureducatie, bijvoorbeeld over eetbare planten.

Op de website van de buitenlesdag kun je allerlei tips vinden voor het maken en geven van buitenlessen. Bovendien staan er meer dan 150 uitgewerkte buitenlessen op de website, waar iedereen gebruik van kan maken.