Nieuws

Las veilig, bescherm je tegen lasrook

De lasrook die vrijkomt bij het lassen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan je luchtwegen irriteren of je krijgt metaaldampkoorts of astma. Daarom moet je zorgen dat je die rook niet inademt.

Houd je longen gezond, adem geen lasrook in. Dat is waar de toolbox 'Veilig lassen' op hamert. Lasrook is een verzamelterm voor een mengsel van gassen. In de rook kunnen ijzerdeeltjes zitten of het kankerverwekkende zeswaardige chroom. Daarnaast kunnen er andere gassen in zitten. Bij regelmatige blootstelling kunnen ijzerdeeltjes zich in je longen ophopen, waar je op langere termijn last van krijgt. Daarom moet je zorgen voor zo min mogelijk lasrook en voor voldoende ventilatie.

Lasogen

Naast lasrook kan de ultraviolette straling bij het lassen je ogen beschadigen. Lasogen zijn pijnlijk. Daarom moet je een lashelm of laskap dragen. De toolbox geeft een overzicht van tips en vuistregels. Zo moet je ventileren tijdens het lassen, zorgen dat er zo weinig mogelijk rook ontstaat en lassen op plaatsen waar anderen weinig last hebben van de rook. En natuurlijk moet je de persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken zoals gehoorbescherming, handschoenen, lashelm en lasschort of lasoverall.

(Bron foto: Pixabay)