Nieuws

Lectoraat Human-Animal interactions biedt handvatten welzijn coach- en therapiepaarden

Kind op zwart paard - Alexander Dummer via Pexels
Bron foto: Alexander Dummer, Pexels (Pexel license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    dierwelzijn, coach- en therapiepaarden, praktijkgericht onderzoek
  • Interessant voor
    coaches, therapeuten, hippisch ondernemers, dierverzorgers
Bekijk de bronnen
Gedragstesten laten zien dat therapiepaarden over het algemeen tevreden uit coach- en therapiesessies komen. Toch zijn er belangrijke aandachtpunten om het welzijn van paarden te waarborgen en verder te verbeteren. Dit blijkt uit het onderzoeksproject ‘Welzijn van coach- en therapiepaarden’ dat het lectoraat Human-Animal interactions samen met verschillende partijen uit het veld uitvoerde.

Het SIA onderzoeksproject omvat een grote veldstudies waarbij professionals maar liefst 830 sessies paardencoaching of therapeutisch paardrijden monitorden. Uit deze veldstudie bleek dat coach- en therapiepaarden tijdens sessie niet overmatig veel negatieve emoties laten zien. De onderzoekers gaan er daarom van uit dat de paarden zich grotendeels op hun gemak voelen tijdens de activiteiten.

Risicofactoren voor paardenwelzijn

Toch blijft er verbetering nodig. Zo bleek dat 20 procent van de onderzochten paarden één of meer gediagnostiseerde aandoeningen heeft. Deze paarden voelden zich minder comfortabel en vertoonden meer agitatie. Naast het aan- of afwezig zijn van aandoeningen identificeerden de onderzoekers vijf andere risicofactoren voor het welzijn van paarden. Dit zijn:

  • Slecht passend harnachement
  • Beperkte bewegingsruimte
  • Onvoldoende sociaal contact in de huisvesting
  • Paarden met overgewicht
  • Onvoldoende ruwvoer zowel in hoeveelheid als beschikbaarheid

Praktische handvaten voor welzijn

De resultaten van dit onderzoek zijn overzichtelijk op een rijtje gezet in ‘Welzijnsgids coach- en therapiepaarden: een praktische leidraad’. Dit document biedt praktische handvaten om het welzijn van coach- en therapiepaarden te verbeteren.

Naast de welzijnsgids heeft het onderzoek ook geleid tot de ontwikkeling van de e-learning ‘Herkennen van gedrag bij (coach- en therapie) paarden’. Met deze e-learning kunnen professional zelf aan de slag met het herkennen van de gemoedstoestand van paarden.

Bronnen

(2)