Nieuws

Leefomgeving: 5 favoriete stukken van de redactie

Samenvatting
  • Onderwerp
    Top Artikelen Leefomgeving
  • Interessant voor
    Terreinbeheerder, Grond- en Loonwerker, Hovenier / Groenvoorziener
Bekijk de bronnen
In deze serie presenteert Groen Kennisnet de 5 beste stukken voor elk thema binnen het groene domein. Deze week zetten we de favorieten van het thema Leefomgeving voor je op een rij.

Leefomgeving is een breed begrip. Hieronder valt alles over natuur, maar ook bijvoorbeeld groen welbevinden en klimaat. Hiernaast besteden we graag extra aandacht aan specifieke onderwerpen binnen dit thema, zoals weidevogelbeheer en invasieve exoten. Alle nieuwsberichten over de leefomgeving van afgelopen jaar kan je hier vinden. Maandelijks versturen we een nieuwsbrief over de leefomgeving met daarin de laatste nieuwsberichten en een agenda met relevante bijeenkomsten, webinars en activiteiten. Abonneer je hier kostenloos op de nieuwsbrief leefomgeving.

5. Wageningen Biodiversiteits Initiatief

Het is wereldwijd niet goed gesteld met de biodiversiteit. De soortendiversiteit neemt ook in Nederland af en wetenschappers spreken over een extinctiegolf. De Wageningen Universiteit neemt nu het initiatief om de krachten te bundelen en dit probleem aan te pakken. Lees in dit artikel hoe de onderzoekers dit doen:

4. E-learning pesticidenvrij sportveldenbeheer

Sinds 2015 zetten sportveldbeheerders zich in om over te stappen op pesticidenvrij sportveldbeheer. Dit blijkt in veel gevallen een forse uitdaging. NOS*NSF heeft, om beheerders te helpen deze overstap in goede banen te leiden, een uitstekende e-learning gemaakt:

3. Japanse Duizendknoop

Afgelopen jaar hebben we veel geschreven over de meest invasieve exoot van het moment: de Japanse Duizendknoop (Fallopia Japonica). Deze zeer snel groeiende plant heeft door de hoge groeikracht een ontwrichtend effect en is bovendien nog lastig te bestrijden. Groen Kennisnet werkt nauw samen met Kennisnetwerk Invasieve Exoten om betrouwbare informatie en de laatste ontwikkelingen voor je inzichtelijk te maken. In ons favoriete stuk over de Japanse Duizendknoop proberen we de problemen die deze plant maakt constructief om te denken naar kansen. Wat kunnen we doen met deze invasieve exoot?

2. Meer Bomen Nu: op weg naar 1 miljoen bomen

Op de tweede plek zetten we dit bericht over een ambitieus samenwerkingsverband. Dit bonte gezelschap aan natuurorganisaties, NGO’s, agrarisch ondernemers, wetenschappers en buurtorganisaties heeft de ambitie om 1 miljoen bomen te (ver)planten in Nederland. De informatie over dit project is bovendien op een toegankelijke wijze gepresenteerd in een magazine, en de manieren waarop je mee kan doen aan de actie worden helder toegelicht.

1. Meer waardering voor natuur

Tot slot ons favoriete bericht in het thema leefomgeving. De coronacrisis heeft ook voor de natuur voor veranderingen gezorgd. De natuur bleek in de eerste weken van de lockdown veel veerkrachtiger dan gedacht: de kwaliteit van de lucht, het water en het gebrek aan toeristen zorgde in veel plaatsten voor een opleving van de natuur. Ons favoriete artikel gaat echter over wat de natuur met jou deed. Doordat het leven tot stilstand gekomen leek te zijn, zijn we meer gaan wandelen en hebben Nederlanders – en vooral de jongere generaties – massaal de natuur (her)ontdekt. In dit artikel zetten we de gevolgen hiervan op een rij:

(Foto: Shutterstock, bewerkt)