Nieuws

Leerboek Fokkerij-Paard uitgebreid met genomica

Paardengenomica is een nieuw onderdeel van de wiki paarden (Elektronisch Leerboek Fokkerij Paard). Genomica, de kennis van genomen of erfelijke eigenschappen, biedt de mogelijkheid gerichte en efficiëntere fokprogramma's op te zetten.

Het nieuwe onderdeel genomica bestaat uit drie hoofdstukken: monogeen, polygeen & genomic. Bij het hoofdstuk monogeen gaat het om vererving van eigenschappen via enkelvoudige genen. Wanneer de genetische aanleg van een eigenschap bepaald wordt door een reeks van genen, spreek je over polygene eigenschappen.

Het hoofdstuk genomic gaat in op de kennis over DNA-patronen die je bij de paardenfokkerij kunt gebruiken. Elk hoofdstuk bevat een aantal powerpointpresentaties met daarin uitgebreide uitleg, videomateriaal en kleine opdrachten.

Paardengenomica is samengesteld door Bart Ducro (WUR) en is een aanvulling op het bestaande Elektronisch Leerboek Fokkerij Paard dat vrij toegankelijk is voor een ieder die geïnteresseerd is in paardenfokkerij.(Bron foto: Shutterstock )