Nieuws

Leermateriaal fysiologie van de bol beschikbaar

Het handboek 'De fysiologie van bloembollen' richt zich op de ontwikkelingsprocessen in de bloembol. Kennis van die processen is noodzakelijk om de ontwikkeling te kunnen sturen. Naast een handboek is er een e-learning-module ontwikkeld en zijn aanvullende practica beschikbaar.

Bloeiende hyacinten met kerst. Dat was honderd jaar geleden bijzonder. Bollentelers hadden ontdekt hoe je een bol kunt foppen door de winter te vervroegen. Zo kon je bollen met kerst laten bloeien. De huidige bollentelers hebben het nu veel beter in de vingers. Je kunt bloembollen na de oogst programmeren tot op de exacte dag waarop ze moeten bloeien. Maar hoe werkt dat? Hoe weet een tulpenbol dat het lente is? En waarom bloeien ze soms ook niet?

Handboek

'De fysiologie van bloembollen' gaat daarover: over de levensfasen en -processen in de bol en bolbloem. Hoe groeit de plant en hoe verloopt de ontwikkeling van nieuwe bollen en bloemen? In welke levensfase zit een bol? Wat is de invloed van omstandigheden op de bol? Hoe kun je de ontwikkeling van de bol beïnvloeden?Kennis van deze processen is belangrijk. Met die kennis kun je bollen beter veredelen, telen, bewaren, verhandelen en exporteren.

E-learning

Het boek 'De fysiologie van bloembollen' is het resultaat van een project Studiebol van de Stichting Bollenacademie en een WURKS-project van Wageningen University & Research. Het is het vierde themaboek en het laatste boek uit een serie. Een gedrukte versie is te koop in de webshop van het Ontwikkelcentrum. Naast het boek is er samen met Agriholland een digitale e-learning-module bolfysiologie ontwikkeld. In samenwerking met Groen Kennisnet zijn aanvullende practica digitaal beschikbaar gesteld.

(Bron foto: PublicDomainPictures via Pixabay)

Links

(1)