Nieuws

Leren van de natuur

Biomimicry is het nadoen van de natuur. Oplossingen in de natuur zijn vaak ingenieus, duurzaam en stabiel onder veranderende omstandigheden. Neem bijvoorbeeld de vleugels van een vogel. Die waren ooit de inspiratie voor het ontwerpen van het vliegtuig. Vandaag de dag kan er nog veel meer.

Biomimicry in de industrie draait om het nastreven van de genialiteit van de natuur bij het ontwerpen van producten, processen en systemen. In het artikel 'Miljarden jaren aan gratis innovatie' uit vakblad Voedingsindustrie gaat men dieper in op wat de natuur de (voedings)insdustrie kan bieden.

Biomimicry

De term biomimicry is afgeleid van de samentrekking van de Griekse woorden 'bios' (leven) en 'mimesis' (imiteren). Letterlijk betekent het dus ’het leven imiteren’. Bij biomimicry gaat het er dus niet om wat er uit de natuur gehaald kan worden, maar wat er van de natuur geleerd kan worden. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in biomimicry. Bedrijven beginnen met het toepassen van biomimicry omdat ze de urgentie voelen om duurzamer te produceren. Het voordeel van het leren van de natuur is dat er genoeg ideeën uit voort kunnen vloeien en dat deze ideeën niet gepatenteerd zijn.

Planten en yoghurt

Een voorbeeld in de voedingsindustrie waar biomimicry wordt toegepast is yoghurt die niet aan de deksel blijft hangen. Dit is geïnspireerd op het blad van de heilige lotus. Als hier vuil of water op komt, zorgen allemaal hele kleine bultjes op het blad dat het er vanaf glijdt. Deze toepassing kan dus ook gebruikt worden om yoghurt niet aan de deksel te laten plakken.

Sluipwesp en chirurgie

Niet alleen in de voedingsindustrie wordt biomimicry toegepast. Een ander voorbeeld komt uit de medische sector. Met een buigzame, flinterdunne en stuurbare naald kunnen chirurgen beter opereren. Onderzoekers van Wageningen University & Research en TU Delft bestuderen daarom de boor waarmee de sluipwesp eitjes legt. Deze zogenoemde legboor is een dunne, holle en enorm flexibele buis. De onderzoekers ontwikkelen een medische naald die hierop geïnspireerd is. Inmiddels zijn in Delft de eerste prototypes gemaakt. Dit zijn momenteel ook de dunste naalden ter wereld. Er zijn echter nog vragen over hoe de sluipwesp de legboor stuurt en hoe de variatie in de flexibiliteit van de naald nagemaakt kan worden.

Toepassingen zijn eindeloos

De toepassingen van biomimicry zijn eindeloos. De natuur reageert actief op veranderingen en zoekt continu naar een nieuwe balans. Dit maakt het extra interesssant voor toepassingen in verschillende sectoren. Van duurzame kleding gemaakt van schimmels, architecten die als voorbeeld termietenheuvels nemen tot de uitvinding van klittenband.

(Bron foto: Shutterstock)