Nieuws

Lesideeën voor omgevingsgericht onderwijs

Het GKC-Programmateam multifunctionele landbouw geeft ter ere van haar afscheid nog twee kado´s weg: het boekje Omgevingsgericht ondernemen op het platteland, lesideeën voor het onderwijs VMBO MBO HBO en Omgevingsgericht werken en ondernemen, praktische lesarrangementen voor VMBO landbouwbreed.

Het eerste boekje (Omgevingsgericht ondernemen op het platteland,) met 24 lesideeën is bedoeld voor alle leerniveaus en inspireert tot bijvoorbeeld fietstochten langs streekproductenmakers of het starten van een mini-onderneming. Leerlingen en studenten maken kennis met de multifunctionele landbouw, een tak die meer ondernemerschap vergt dan de reguliere landbouw. Omgevingsgericht werken is daarbij belangrijk: de omgeving is vaak een belangrijke klantenkring. Het tweede boekej dat het programmateam kado doet is getiteld Omgevingsgericht werken en ondernemen, praktische lesarrangementen voor VMBO landbouwbreed.

Leerdoelen

De VMBO arrangementen behandelen verschillende leerdoelen op een inspirerende manier. Een bloemstuk maken kun je met gekochte spullen doen, maar ook met materiaal uit de natuur. En streekproducten kun je kopen, maar wat zit er voor verhaal achter?

Auteur Wiranda Stam laat leerlingen zo op een actieve manier kennismaken met verschillende sectoren uit de multifunctionele landbouw: streekproducten, agrarisch natuurbeheer, zorg&educatie en recreatie. Door zelf dingen te onderzoeken, te verzamelen en te organiseren leren leerlingen communiceren, plannen, uitvoeren en onderweg doen ze ook nog veel kennis op.

De boekjes in papieren vorm kunt u opvragen bij Pieter van der Werff of u kunt ze in digitale vorm downloaden.


(Bron foto: "Omgevingsgericht ondernemen op het platteland" www.gkc.nl)