Nieuws

Lesmateriaal biobased economy

Op het digitaal kennisplatform European Biobased Knowledge Network vind je lesmodules over biobased economy. We hebben de lesmodule's voor je op een rij gezet.

Grenzeloos Biobased Onderwijs (GBO) stimuleert biobesed kennis via het kennisplatform  European Biobased Knowledge Network. De lesmodules bevatten compleet voorbereide lessen en zijn gratis beschikbaar.

Biobased economy

Een biobased samenleving draait op groene (afval)stromen. Het is een duurzame samenleving waarin je alle producten kunt hergebruiken. In onderstaande video zie je de informatievideo van hogescholen uit zuidwest Nederland. Meer over dit onderwerp lees je in ons dossier biobased economy

Lesmodules

Uitgelicht: lesmateriaal meelwormen

De module meelwormen bestaat uit twee lesmodules en een docentenhandleiding. Lesmodule 1 bevat theorie met daaraan gekoppeld opdrachten, lesmodule 2 bestaat uit zowel theorie als een praktijkgedeelte. De docentenhandleiding geeft informatie over leerdoelen en benodigdheden infrastructuur voor de practica.

In het theoretisch deel komt onder andere het eten van insecten aan de orde (entomofagie). In Europa is het eten van insecten ongebruikelijk. Maar wereldwijd staan insecten bij 80 procent van de mensen op het menu. De productie van vlees gaat gepaard met een grote ecologische impact. Aan de hand van opdrachten bestudeert de leerling het effect van de intensieve vis- en veeteelt op het milieu. Insecten vormen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten. In de lesmodule wordt dieper ingegaan op het begrip levenscyclusanalyse (LCA). De leerlingen krijgen de opdracht om een LCA voor meelwormen uit te voeren.

Het praktijkgedeelte gaat in op de kweek van meelwormen. Ook bekijken leerlingen de gasuitwisseling van meelwormen onder de microscoop en verwerken leerlingen chitine uit garnalen en verwerken dit tot een plastic.

(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(8)