Lesmateriaal biobased economy
Grenzeloos Biobased Onderwijs (GBO) stimuleert biobesed kennis via het kennisplatform European Biobased Knowledge Network. De lesmodules bevatten compleet voorbereide lessen en zijn gratis beschikbaar.
Biobased economy
Een biobased samenleving draait op groene (afval)stromen. Het is een duurzame samenleving waarin je alle producten kunt hergebruiken. In onderstaande video zie je de informatievideo van hogescholen uit zuidwest Nederland. Meer over dit onderwerp lees je in ons dossier biobased economy
Lesmodules
- Meelwormen (voortgezet onderwijs); praktisch en theoretisch deel over productie en eten van meelwormen, zie volgende alinea voor meer informatie.
- Myceliumcomposieten (voortgezet onderwijs); over toepassingen van schimmels.
- Insecten (voortgezet onderwijs); over insecten als biomassa
- Textile for Life (voortgezet onderwijs); filmpjes, artikelen en praktische oefeningen over textiel
- Teelt en verwaarding van natuurvezels (mbo); over de teelt en de verwaarding van vezelgewassen
- Biodiesel (voortgezet onderwijs)
- Kunststoffen versterkt met natuurvezels (mbo); over de voor- en nadelen, veiligheid van de productie en stockage van biobrandstoffen
- Keuzedeel: biobased in jouw beroep van morgen (mbo); bevat informatie over dit keuzedeel en opdrachten
Uitgelicht: lesmateriaal meelwormen
De module meelwormen bestaat uit twee lesmodules en een docentenhandleiding. Lesmodule 1 bevat theorie met daaraan gekoppeld opdrachten, lesmodule 2 bestaat uit zowel theorie als een praktijkgedeelte. De docentenhandleiding geeft informatie over leerdoelen en benodigdheden infrastructuur voor de practica.
In het theoretisch deel komt onder andere het eten van insecten aan de orde (entomofagie). In Europa is het eten van insecten ongebruikelijk. Maar wereldwijd staan insecten bij 80 procent van de mensen op het menu. De productie van vlees gaat gepaard met een grote ecologische impact. Aan de hand van opdrachten bestudeert de leerling het effect van de intensieve vis- en veeteelt op het milieu. Insecten vormen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten. In de lesmodule wordt dieper ingegaan op het begrip levenscyclusanalyse (LCA). De leerlingen krijgen de opdracht om een LCA voor meelwormen uit te voeren.
Het praktijkgedeelte gaat in op de kweek van meelwormen. Ook bekijken leerlingen de gasuitwisseling van meelwormen onder de microscoop en verwerken leerlingen chitine uit garnalen en verwerken dit tot een plastic.
(Bron foto: Shutterstock)